Home

Achtergrond

Bomen snoeien in de winter koude klus ondanks beschutting

Het is een koude klus in de winter, het snoeien van bomen.

Maar de medewerkers van boomkwekerij De Bonte Hoek in het Groningse Glimmen staan een beetje beschut in een tentje op een hoogwerker en zo is het werk goed te doen, vertelt Maarten van Buuren van de boomkwekerij. "Bij bomen waarbij het kan, zoals deze iepen, snoeien we het liefste in de winter. De bladeren zijn van de bomen en we kunnen goed zien hoe de takken lopen. Daardoor kunnen we ze in de goede vorm snoeien en knippen we de slechte takken er tussenuit." De Bonte Hoek kweekt ongeveer 40 hectare bomen, voornamelijk voor hoveniers. Foto Alex de Haan

De koeien en kalveren van biologisch melkveehouder René Keulen uit het Limburgse Sint Geertruid rennen de sneeuw in. De dieren moeten naar buiten in verband met het opstrooien van de potstal met nieuw stro. De koeien vinden het volgens Keulen heerlijk om het besneeuwde weiland in te rennen. "Goed voor de gezondheid en de klauwen", aldus Keulen. Het is de tweede keer dat de koeien deze winter in de sneeuw lopen. "Ze beleven er plezier aan", vertelt Keulen. "Zeker nu de zon schijnt en het niet waait." Foto Twan Wiermans

De Duitse landbouwminister Ilse Aigner (links) staat samen met rijksambtenaar Ulrike Bickelmann in een groente- en fruitstand op de Grüne Woche in Berlijn. Aigner opende de 75ste editie van de internationale landbouwbeurs vandaag. Het jaarlijkse evenement duurt tot en met zondag 24 januari, telt ruim 1.500 standhouders, bijna 60.000 vierkante meter netto-beursvloer en trekt naar schatting 400.000 bezoekers. Naast groente, fruit, vlees, landbouwmachines en akkerbouw- en zuivelproducten, zijn er keukens en kookgerei in de beurshallen te vinden. Van de bezoekers is ruim een kwart werkzaam in de landbouw of voedingsmiddelenindustrie. Rondom en als onderdeel van de Grüne Woche zijn er driehonderd discussiebijeenkomsten of congressen die met voeding te maken hebben. De Duitse minister Aigner heeft ruim vijftig landbouwministers uit de hele wereld uitgenodigd voor de beurs. Zo reisde onder andere minister Gerda Verburg af naar Berlijn. Foto Grüne Woche

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.