Home

Achtergrond 1 reactie

Boerenhart sprak altijd

Waar is de leider die Boerennederland uit de crisis trekt?

Onder die noemer speelt zich op AGD.Foodlog op www.agd.nl een discussie af. Het tekent het gemis aan een type voorman van de agrarische sector als Wien van den Brink, juist in deze tijden.

Van den Brink overleed zondag. Hij was een van de laatste echte boerenleiders, wiens boerenhart altijd als eerste sprak en daarna pas eventueel ruimte liet voor politieke antwoorden.

De varkenshouder-met-pijp was zeker niet onomstreden. In zijn niet aflatende pogingen de belangen van de landbouw in het algemeen en de varkenshouderij in het bijzonder te verdedigen, ging Van den Brink ver. Hij overschreed ook met enige regelmaat de grenzen. Typerend voor Wien – zijn geuzennaam – was dat hij ook na missers altijd terugkeerde. Zo ook bij deze krant: het Agrarisch Dagblad en Van den Brink waren het grondig oneens over de door hem gebezigde term 'etnische zuivering', maar vonden elkaar weer in de vorm van een column.

Van den Brink gaf nooit op. Zo leverde hij donderdag ondanks zijn zwakke gezondheid zijn laatste column in. Daarin geeft hij ongezouten zijn mening over Verburgs ruimingsbeleid. Met dergelijke taal maakt hij zich niet bij iedereen populair. Ondanks die compromisloze stijl onderkennen vriend en vijand zijn betekenis. Dat zegt eigenlijk alles.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Burke

    Een nieuwe leider in het boerenland zal moeilijk te vinden zijn, binnen de huidige agrarische vertegenwoordiging zeker niet, LTO loopt alleen maar achter Den Haag aan en de NVV en de DGB sluiten zich daar bij aan. Als je in Nederland even je mond open doet wordt deze met de zelfde gang weer neergesabelt. Het vergt natuurlijk zeer veel tijd om een sector te vertegenwoordigen en je moet al van goede huize zijn om geaccepteert te worden. Nee, mensen zoals Wien van de Brink , zijn als een speld in een hooiberg te vinden. De politiek (lees CDA en VVD ) zal de agrarische sector weer moeten omarmen en weer op juiste wijze weten te waarderen. Alleen aan zakkenvullers hebben wij niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.