Home

Achtergrond 17 reacties

Boeren vechten ruiming aan

Geitenhouders willen de ruiming van hun met Q-koorts besmette bedrijf aanvechten.

Dit naar aanleiding van het besluit om kinderboerderijen met besmette geiten niet te ruimen. Advocatenkantoor Linssen uit Tilburg heeft verzoeken van een aantal geitenhouders liggen om hen bij te staan in een bodemprocedure. Zeker tien geitenhouders willen de ruiming van hun bedrijf aanvechten. Het advocatenkantoor gaat de komende dagen bekijken of ze procedures in deze zaken kan starten en hoe dat dan kan.

”Het verwijt is dat er met twee maten gemeten wordt”, legt advocaat Theo Linssen uit. "Er is een geval bekend van een kinderboerderij met negentien geiten, waarvan dertien besmet met Q-koorts, waarvan drie drachtig. Het bedrijf ligt op 300 meter van een kinderdagverblijf en krijgt 14.000 bezoekers per jaar."

De centrale vraag in de zaken is in welk geval het gevaar voor de volksgezondheid het grootst is. "Voor een geitenhouderij geldt dat er binnen een straal van 5 kilometer mensen besmet kunnen raken met Q-koorts. Een doorsnee geitenhouderij krijgt nog geen tien bezoekers per jaar. En die moeten speciale kleding aan en zich ontsmetten. We gaan kijken of we deze tegenstelling aan de rechter voor kunnen leggen." Dit moet na komend weekeinde duidelijk zijn.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) behandelt de komende dagen meer aanvechtingen van ruimingen om andere redenen.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  "Bij een bedrijf bestaat er groot epidemiologisch gevaar, ook al zou er vrijwel geen geit besmet zijn. Bij een kinderboerderij kán een enkeling eventueel lichte Q-koorts oplopen, maar die kans is volgens onze deskundigen vrij klein", zal LNV wel aanvoeren. En het CBB zal dat dapper napapegaaien. Zo gaan die dingen in ons land.
  Laat de advocaat in elk geval meteen eisen dat LNV ook de onderzoeksrapporten erbij levert, die hun stelling ondersteunen ! Want die hebben ze niet.

  En dan nog....
  Het CBB is lekenrechtspraak, het zijn geen echte rechters.
  Bij een echte rechter zou LNV heel wat meer moeite hebben om zijn zin te krijgen.

 • no-profile-image

  koeienboer

  Ja, Holland op zijn smalst. Betweterig als altijd, meet men gewoon met twee maten. Mr. Linssen heeft natuurlijk gelijk. Alhoewel geen directe betrokkenheid speelt, wens ik de geitenhouders alle succes toe in deze procedure. Verder is de vraag die ik me stelde nog niet aan de orde geweest. Als de Q-koorts werkelijk die gevolgen heeft welke er aan worden toegeschreven,ziekte en zelfs sterfgevallen, hoe zit het dan met de geitenhouders en de rechtstreeks betokkenen zelf ? Het zou dan eigenlijk wat de haagse betuttelaars betreft een verboden beroep moeten zijn. Of zou ersprake zijn van reëele immuniteit bij de boeren zelf ?
  Hoe dan ook, bij de overheid ontbreekt het aan een juiste gelijke beoordeling van de feiten. Nogmaals, alle succes toegewenst.

 • no-profile-image

  wandelaar

  R.V. er worden helemaal geen 'fouten gemaakt'. LNV is bewust en systematisch bezig om de geitensector ijskoud en ruecksichtslos te saneren. En dat is een MISDRIJF! Want in dit land behoren dergelijke zaken een normale rechtsgang te volgen. Dit is dictatoriaal. Maar na zoveel jaren totalitair bewind ziet het CDA dat niet eens meer. Dit zijn namelijk HUN NORMEN EN WAARDEN!

 • no-profile-image

  Dichtbij betrokkene

  Eindelijk aktie! Laat ze maar eens goed met de billen bloot gaan. Kom op met die zogenaamde rapporten van "deskundige". Van mijn kant ook heel veel succes en laat je niet zomaar aan de kant zetten!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  beste Koeienboer van de Cortenoever. Het zou natuurlijk kunnen dat mensen die dagelijks met de dieren omgaan op de duur immuun worden tegen Q-koorts, maar dan zouden zij redelijkerwijze gesproken eerst wel zelf ziek geworden moeten zijn en daarna antistoffen zijn gaan ontwikkelen. Of die stoffen zouden moeten worden aangemaakt als afweer tegen een voortdurend laag-pathogeen 'bombardement' met potentiële ziektekiemen door dagelijkse omgang met besmette dieren. Maar ik vind die discussie niet zo heel relevant. Wat belangrijker is lijkt mij het zeer geringe aantal dodelijke gevallen als gevolg van Q-koorts. Bij vrijwel iedere ziektekiem die een epidemisch optreden kent vallen veel méér doden. In veel kortere tijd! Zelfs een 'normale' griep eist doorgaans veel méér levens. Voornamelijk in kwetsbare groepen als bejaarden, zieken, mindervaliden en kinderen. De Q-koorts wordt opzettelijk door Verburg en haar topambtenaren zo opgeblazen om ijskoude saneringen te kunnen doorvoeren zonder de daartoe wettelijk voorgeschreven inspraak- en bezwaartrajecten te moeten bewandelen. Met denkt bij LNV nog steeds dat dit het Ei van Columbus is. Maar wij weten intussen wel dat het niet meer is dan een Schier Ganzenei!

 • no-profile-image

  e.s

  helemaal gelijk dat ze nu met dit beginnen, en hopen dat het voor veel geitenhouders nu niet te laat is maar aangezien het een gevecht waar bij het lnv en verburg toch het laatste woord weer zullen krijgen zie ik het somber in.
  ook hoop is dat de media niet alleen de kant kiest van verburg en volgens mij gaat dat momenteel gebeuren. las vanmorgen in het dagblad van het noorden een stukje over geietenhouders die een band hebben met hun dieren, en met de vraag waarom boeren zo emotioneel reageren ze gaan toch aan het eind van de rit naar de slacht. blijkbaar denkt men niet een een boer ook zoiets als gevoel heeft .
  HET MOET NIET GEKKER HIER WORDEN
  je werk wordt onder je neus kapot gemaakt en je mag niet klagen want anders zeur je

 • no-profile-image

  jpk

  veel succes gewenst
  hopen dat u het proces wint

 • no-profile-image

  herkauwer

  Afgaande op de ervaringen tijdens de vogelgriep 2003 heb je helemaal gelijk Kritische Lezer. En wat dat CBB betreft. Het is een Godsschandaal dat onbekwame leken die gewoon stompzinnig pinnoccioën aan de leiband van LNV een hele sector, massa's gezonde dieren en ons complete democratische rechtssysteem naar de verdommenis mogen helpen. Deze vernedering van onze rechtsstaat mag niet onbestraft blijven.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Mensen, zet je beste beentje voor in deze rechtzaak! Jullie strijden voor een goede en eerlijke zaak. Veel succes!

 • no-profile-image

  hobbygeitenhouder

  Hoera!! Hopelijk gaan er nog meer procederen. Samen sta je sterk!! Heel veel succes!!!

 • no-profile-image

  geiten

  Ik wens alle geitenhouders veel succes met de procedure. Trek overal aan de bel, nodig de krant uit, lokale en landelijk tv erbij halen. Want wat heir gebeurt is belachelijk. Las vanmorgen dat Verburg volledig achter het besluit staat om kinderboerderij en hobbyfokkers(tot 50 dieren) niet te ruimen omdat het besmettingsrisico op deze bedrijven erg laag schijnt te zijn ??? wat een kul, een kinderboerderij met 13 besmette geiten?
  en dan weinig riscico op besmetting terwijl een professioneel bedrijf zonder ook maar 1 besmette geit in zijn stallen wel geruimd moet worden omdat op 1,5 kilometer afstand een stal ligt waar wel besmette dieren voorkomen en van dezlefde boer is. Wat een belachelijk beleid ; VERBURG WORDT WAKKER !!!!!

 • no-profile-image

  veehouder

  Groot gelijk, heel veel succes!!!

 • no-profile-image

  gert

  Het is inquisitie

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Welnee Zwartebroeker, bij een "echte" rechter gaat het net zo.

 • no-profile-image

  anti

  FANTASTISCH DAT JULLIE DIT DOEN. SUCCES. JA, HEEL VEEL SUCCES. DIT MOGEN JULLIE NIET VERIEZEN.

 • no-profile-image

  r.v.

  VOLKOMEN TERECHT! eindelijk actie tegen de fouten die gemaakt worden bij LNV.

  geitehouders, veel sccs! hoop nu dat er eindelijk is rechtvaardig gehandeld word!

 • no-profile-image

  j.p Drenthe

  Vandaag ruim 700 geiten onterecht geruimd!!!
  Zie <>
  Waren niet besmet.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.