Home

Achtergrond 2 reacties

Boeren nog altijd drijvende kracht ontbossing Amazone

Braziliaanse boeren die land pachten van de overheid leveren een grote bijdrage aan de ontbossing in de deelstaat Rondonia in het Amazonegebied.

Dat concludeert promovendus Luciana de Souza Soler van Wageningen Universiteit. Sinds de jaren ‘70 krijgen kleine boeren land toegewezen door het Instituut voor Kolonisering en landhervormingen (INCRA). In de periode van 2000 tot 2008 steeg de ontbossing tussen de 62 en 78 procent. Zij vormen de drijvende kracht achter ontbossing in de Amazone.

De ontbossing buiten de landbouwprojecten steeg van 27 tot 40 procent. In deze gebieden werken vooral boeren met een middelgrote omvang van 240 tot 1000 hectare, en grotere boeren. Omdat deze grotere bedrijven meer verspreid liggen staat in hun gebieden meer bos overeind.

Toen de boerenbedrijven startten waren ze verplicht te ontbossen, om aan INCRA aan te tonen dat daadwerkelijk veeteelt wordt bedreven. De boeren vinden bosbehoud weinig belangrijk, omdat in hun ogen in Brazilië voldoende reservaten bestaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.G.

  Het maakt niets uit wat de boeren daar vinden.
  Wij als Nederlanders hebben toch veel en veel meer verstand van zulke zaken en wij als Nederlanders weten dat ontbossing niet goed is voor….. natuur. Toch? Waarom gaan wij als Nederlanders die Braziliaanse boeren niet eens de les leren!? Dat zou de ontbossing zeer veel tegenhouden denk ik. Toch? Wie moet hun dat gaan vertellen, nee opleggen? Nou die hardroepers over natuur lijken me daar meer dan geschikt voor.

 • no-profile-image

  gert

  Brazilie is een land met een explosieve bevolkingsgroei,de boeren in Brazilie moeten wel ontbossen om een bestaan te hebben ,worden vaak weer verdreven door grootgrondbezitters met hulp van militairen van de ontgonnen gronden en beginnen dan weer opnieuw.In Nederland moeten boeren vaak wijken voor stadsuitbreiding,wegen en natuur,moeten daarom hun heil weer zoeken in het buitenland.Zo zijn veel boeren altijd weer op zoek naar een nieuwe bestaansmogelijkheid

Of registreer je om te kunnen reageren.