Home

Achtergrond 7 reacties

Bodemschimmel fusarium bedreigt uiensector

De uiensector maakt zich zorgen over de bodemschimmel fusarium.

Dat bleek vandaag op de Uiendag van de landbouwbeurs LNCN in Emmeloord.

Uientelers noemen fusarium als groeiend probleem in de uienteelt. Zaadproducent Bejo Zaden vertelde over de plaag, Cebeco Agrochemie omschreef de schade en bestrijdingsmogelijkheden.

"Bodemziekten zijn een wereldwijd probleem", zegt Heleen Bukman van Bejo. "De schimmels kunnen lang in de bodem overleven, ook zonder aanwezigheid van uien." Fusarium veroorzaakt wit schimmelpluis aan de bolbodem. Deze kan afbreken.

Bodemschimmels leiden tot een lagere opbrengst, meer tarra, lagere prijs en een partij kan zelfs onverkoopbaar worden. Voorkomen is beter dan genezen, benadrukt Paul Goorden van Cebeco Agrochemie. "Probeer je beste land te gebruiken voor uien", adviseert hij, doelend op een goede structuur en weinig bodemziekten. "Laat hiervoor onderzoek uitvoeren." Tevens pleit hij voor een rotatie die niet nauwer is dan één op zes. "Bij een intensievere teelt kan de druk toenemen."

Op korte termijn is geen ultieme oplossing vanuit de veredeling te verwachten. Nieuwe middelen zijn in aantocht. Preventie heeft echter de voorkeur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pier

  Ja Han klopt helemaal ,pure roofbouw door veel te veel hakvruchten in het bouwplan.
  Grond moet herstellen door os gehalte te verhogen en ruimere rotatie etc

 • no-profile-image

  h

  @Piet er is een groot probleem >de landen waar de bevolking het snelst groeit hebben en geen eten en geen GELD<. Hoe hoger de prijs van voedsel wordt, hoe meer mensen afvallen door geld gebrek. Het probleem wat hier uit voort komt zou een massale volksverhuizing of opstanden (oorlog) kunnen zijn. Ik weet het >erg negatief<, maar een optie die eigenlijk al in gang is. Zie maar de constante stroom illegale landverhuizers. >asiel zoekers
  Een andere optie is dat de landbouw opbrengsten aanzienlijk groeien in bv Oost Europa en Noord en Zuid Amerika. Azie heeft ook nog mogelijkheden, zeker als we een goedkope oplossing vinden om zout water om te zetten in zoet water voor bv. tuinbouw gebruik. Naar mijn idee kunnen de Russen nog 2 - 4 maal meer agrarische producten maken dan ze nu doen, als er tenminste voldoende betaalbare kunstmest en goed opgeleide boeren zijn.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Hoe werkt dat dan Han? Round up wat een sterke fusarium stam oplevert...?

 • no-profile-image

  Han

  Zou dit de dank zijn voor te lang een te nauw bouwplan met rooivruchten??
  Is het te danken aan het gebruik van Glyfosaat, die in de RR teelt in Amerika en Canada een extreem sterke fusarium heeft opgeleverd??

 • no-profile-image

  Han

  Piet als we het bouwplan weer moeten verruimen, zullen we naar meer ha's moeten en en betere graan prijs. Dit is en utopie. Blijft over samenwerken met Veehouders en zo gras en voedergraan / mais ruilen voor hakvruchten. Samen de gezamenlijke oppervlakte grond gebruiken. Klinkt eenvoudig maar heeft de nodige haken en ogen, dat weet ik.

 • no-profile-image

  Han

  @Teun als ik dat wist, was ik spekkoper. Het is alleen gebleken in de VS en Canada dat er op die percelen waar Roundup Ready gewassen zijn geteeld de laatste decennia, deze bijna niet te doden fusariumstam de overhand krijgt. Zijn de andere stammen opgeruimd en heeft deze nu het rijk alleen?? Hier doet Monsanto geen uitspraken over, maar zo hebben ze meer zaken onder de pet gehouden, die voor de volksgezondheid niet positeif zijn (zacht uitgedrukt).
  1 ding is zeker met RR gewassen is er een gen in de natuur gebracht die er van huis uit niet hoort te zijn en komt meer afbraak product van glyfosaat in de natuur dan voorheen. De gevolgen die dit kan hebben zijn niet onderzocht of niet openbaar gemaakt. Geen toelatings cie die daar om vraagt, Roundup is immers toegelaten.Iinderdaad voor gebruik op niet beteelde percelen, maar nu gaat het ook op beteelde percelen.

 • no-profile-image

  piet

  Hallo Han misschien ligt een oplossing erg dichtbij ,graanprijs moet inderdaad gaan stijgen klopt .Gisteren werd verteld dat de wereld bevolking met 75miljoen mensen per jaar groeit ,plus het feit dat veel landen in de toekomst hun eigen voedselproductie niet meer kunnen waarborgen .
  Beschikbare hoeveelheid grond neemt dan af ,hier moeten kansen liggen .
  Hoor je mening graag hierover
  groeten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.