Home

Achtergrond

Blowende en drinkende leerling spijbelt vaker

Leerlingen die veel blowen en alcohol drinken spijbelen vaker.

Dat leidt tot slechtere cijfers en gebrekkige motivatie. Uiteindelijk vergroot blowen en drinken het risico op het voortijdig afbreken van school, concluderen het Trimbos-instituut en de Universiteit Utrecht in een rapport. Zij deden het onderzoek in opdracht van de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid.

"Spijbelen is de voorbode van uitval. Leerlingen die veel blowen, zien hun toekomst in rook opgaan'', stelt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vrijdag in een reactie op het rapport. De conclusie komt voor haar niet als een verrassing, maar het geeft voor het eerst een wetenschappelijke bevestiging. "Laat dit een waarschuwing zijn voor ouders en leerlingen.''

Het terugdringen van het aantal 'drop-outs' is een van de speerpunten van het beleid van Van Bijsterveldt. Ze wil het aantal schoolverlaters halveren tot 35.000.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.