Home

Achtergrond

Bloemenpracht 'de groene prins' in Haarlem

De bloemen en planten van prins Charles zijn te zien in het Teylers Museum in Haarlem.

De expositie Vorstelijk Tuinieren toont er zeventig originele tekeningen die botanische kunstenaars uit acht landen maakten van de flora in de tuinen van Highgrove House, een buitenhuis van de Britse kroonprins in het zuidwesten van Engeland.

David Howard, voormalige hoofdtuinier van Charles, opende zaterdag de tentoonstelling in Haarlem. Howard verzorgde van 1998 tot en met 2008 met een team van tuiniers de bomen, planten en bloemen van 'de groene prins', die een hekel had aan gif en kunstmest en het organisch boeren en tuinieren omarmde.

Tuinieren is dan ook een van de grootste hobby's van de oudste zoon van koningin Elizabeth. ,,Soms was hij een uur in de tuinen te vinden, soms acht uur achter elkaar'', zei Howard zaterdag. De hoofdtuinier kon niet zomaar zijn eigen gang gaan. ,,Ik moest alles met de prins bespreken, want het was zijn tuin.''

De favoriete plant van Charles is Helleborus orientalis, oftewel het Oosters nieskruid. Maar Howard zorgde ervoor dat zijn werkgever ook de tulp steeds meer begon te waarderen. ,,Ik begon vierduizend tulpenbollen te planten, en breidde dat in de loop der jaren uit naar 11.500 tulpenbollen, van negen verschillende soorten. Het was een waar spektakel om te zien, de prins vond het erg leuk.''

De kroonprins liet 124 planten in zijn tuin door ongeveer zeventig kunstenaars vastleggen voor het Highgrove Florilegium, een peperduur boek dat in mei verscheen in een oplage van slechts 175 exemplaren. Het is te koop voor 10.950 pond (ruim 12.600 euro). Ook de Nederlandse botanische kunstenares Anita Walsmit Sachs schilderde in opdracht van de prins twee planten voor het boek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.