Home

Achtergrond

Bloemenhandel bezorgd over nieuwe overnames

Brancheorganisatie VGB voor sierteelthandelaren vindt dat FloraHolland te machtig wordt, en stapt daarom naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMA.

Volgens directeur Robert Roodenburg streeft de bloemenveiling alleenheerschappij na.

Directe aanleiding van de onvrede bij de VBG is de overname van de elektronische veiling TFA in Amstelveen. TFA helpt met name middelgrote transacties van rozen voor Oost-Afrikaanse producenten met Nederlandse afnemers tot stand brengen. De activiteiten van TFA worden geïntegreerd in FloraHolland.

De overname was echter slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Volgens de voorman breekt FloraHolland beloftes die het de NMa, en de handel, deed toen het 1 januari 2008 fuseerde met haar grootste concurrent, VBA Aalsmeer.

De coöperatie beloofde toen dat haar zes vestigingen onderling blijven concurreren, een voornamen dat na enkele maanden als onhaalbaar werd ingetrokken. De enige concurrentie in Nederland bestaat nu nog uit de kleine veiling Plantion dat nieuw bouwt in Ede. Hierin heeft FloraHolland overigens een aandeel van 35 procent.

De klokken in Venlo verdwijnen bovendien ten faveure van een nieuw joint-venture met het Duitse Landgard in Herongen. "Aan de expansiedrift van FloraHolland en het streven naar alleenheerschappij lijkt geen einde te komen", aldus Roodenburg, die zegt dat zijn leden 65 procent van de omzet in de branche te vertegenwoordigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.