Home

Achtergrond

Blank gaat grens €5 niet halen

Blank kalfsvlees doet er nog een schepje bovenop. Er komt dit keer €0,14 bij de prijs op. Blank noteert €4,87 per kg geslacht gewicht. Vorig jaar werd er aanzienlijk minder voor een kg betaald: €4,23.

Het verhaal is simpel: er is voldoende vraag, terwijl het aanbod krap is. Dat stuwt de prijs omhoog. Toch is het niet zo dat blank kalfsvlees nog veel verder gaat stijgen. Blank nadert het punt dat het zich uit de markt gaat prijzen. Daarom ligt het niet voor de hand dat de grens van €5 geslecht wordt.

Deze week kan er nog iets bij de prijs opkomen, maar daarna zal de vraag voorzichtig gaan afnemen. Februari is traditioneel een lastige maand.

Toch gaan de prijzen zeker niet dalen. Er zijn namelijk geen mestachterstanden. Integendeel, de meeste kalveren worden na 24 weken al geslacht. Mesters kunnen het zich dus permitteren om de dieren iets langer aan te houden als de vraag tegenvalt.

De jonge rosés (tot acht maanden) liften een beetje mee met blank kalfsvlees. Hier komt €0,10 bij de prijs op, tot €3,62 per kg geslacht gewicht.

De oudere rosés (boven acht maanden) hebben de grootste prijsstijging nu wel achter de rug. De situatie is nagenoeg gelijk aan die van de slachtkoeien. De rosés worden €0,04 duurder en noteren €3,07 per kg geslacht gewicht.

De komende weken komt er meer druk op de roséprijs. Het aanbod gaat langzamerhand toenemen. Maar deze week blijft de prijs nog gelijk.

prognose:

blank misschien nog iets duurder, rosé gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.