Home

Achtergrond 5 reacties

Biologische sector vreest opkomst duurzame producten

De biologische sector vreest de opkomst van duurzame producten zoals het tussensegment vlees.

Dat zei Martin Wiersema, voorzitter van de LTO-vakgroep Biologische landbouw vandaag tijdens het congres voorafgaand aan de Biovak in Zwolle.

"Als biologische boer ben ik bang voor de opkomst van het tussensegment vlees. Want je weet niet waar de consument voor kiest. Er komt vlees op de markt dat met meer aandacht voor dierenwelzijn en milieu geproduceerd is dan gangbaar vlees. Bovendien is het goedkoper dan biologisch. Dat kan onze sector bedreigen."

Als voorbeeld noemt Wiersema de beslissing van Albert Heijn om alleen nog maar duurzaam varkensvlees te gaan verkopen. "Er komt dus veel tussensegment vlees in de schappen. De kans bestaat dat dat de biologische producten verdringt."

Geen bedreiging

Toch ziet Wiersema duurzame producten niet alleen als bedreiging. "Het kan ook positief uitwerken voor de biologische sector. De consument groeit in duurzaamheid. Eerst maakt hij bewust de keuze voor tussensegment vlees. Als hij zich er meer in gaat verdiepen, kan dat niet voldoende blijken te zijn. Dan gaat hij een stap verder en kiest voor biologisch."

Om de gangbare sector en het tussensegment voor te blijven, moet de biologische sector de komende jaren nog meer inzetten op kwaliteit, vindt Wiersema. "Kwaliteit is voor ons het belangrijkste, het komt boven kwantiteit. Het Skal-keurmerk geeft al aan dat onze bedrijven kwaliteit leveren. Maar het moet nog beter. Ik weet alleen niet hoe we het moeten meten. Langlopende onderzoeken kunnen het gezondheidsaspect aantonen, maar dat duurt nog jaren voor de uitkomsten bekend zijn. Tot die tijd moeten wij zorgen dat we voor onszelf de kwaliteit verbeteren."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Peter, kun jij uitleggen waarom biologisch in Nederland alleen maar biologisch betekent, terwijl het in bijv. in Frankrijk ook daadwerkelijk voor betere kwaliteit staat.
  Ten aanzien van dieren gelden bijv. eisen aan het voer met het oog op de smaak. Ten aanzien van varkens is gekozen voor een type dat minder stressgevoelig is. Dat is prettig voor het dier, maar komt ook de algemene consistentie van de beet van het vlees ten goede. Wat doet SKAL-biologisch daaraan? Ik hoop dat het sterrenvarken van AH zorgt voor een concurrentie-impetus in kwaliteit. Om te beginnen in die van vleeswaar, want de nodige mainstream biologische vleeswaar in supermarkten in Nederland is niet om over naar huis te schrijven. Dat heeft te maken met kostenknijperij. Consumenten moeten behalve nadenken ook kunnen proeven waar ze voor kiezen. Nu zeggen, volgens marktonderzoeken, dat ze het proeven. Mensen die kunnen proeven weten dat ze dat met hun ogen doen, maar niet met hun mond. Pas als ze ongevraagd 'wauw, da's lekker' gaan roepen, zullen mensen als John gaan ontdekken dat consumenten gaan voor de beste waar voor hun geld, ipv voor rommel omdat die zo goedkoop is.

 • no-profile-image

  peter jens (biologica)

  Biologische sector vreest? Nee hoor, hier op de drukke BioVak geen spoortje vrees. Ik merk ik vooral dat veel sectorspelers geinspireerd zijn door de verduurzamingswind die er waait. Dat bedoelde Martin Wiersema: Nog meer mogelijkheden om je te onderscheiden en meer winstgevend te worden. Niet stilzitten, maar door met de ontwikkeling van bio. Des te meer consumenten nadenken over hun boodschappen des te beter het is voor biologisch. Ook door AH's afwijzing van niet ge"sterde" vleesproducten.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Laten we eerst maar eens zien dat we onze producten vierkant verwaarden en niet de mindere kwaliteit en overschotten op de gangbare markt dumpen.
  Pas dan kan de biologische sector laten zien of we inderdaad duurzaam zijn(in alle opzichten)

 • no-profile-image

  john

  De consument kiest in tijden van crisis voor de PRIJS, niet voor de naam of de achtergrond.

 • no-profile-image

  peter jens (biologica)

  Dick, in elk land zal biologisch, met dezelfde EU eisen als basis, de agricultuur weerspiegelen. Elk land is gerechtigd EU-additionele eisen te stellen aan biologisch, en da's best lastig voor sommige ondernemers, en een uitdaging voor echte ondernemers. Toch denk ik dat je generaliseert waar het het verschil tussen NLbio en FRbio spreekt: Op de BioVak stonden EN nederlandse boeren, tuinders en telers EN hun franse met bijzondere producten. Wanneer je de top producten van de topspelers uit beide kampen vergeleek dat ze zich allen op smaak differentieerden en zich in bovenwettelijke manier concentreerden op de best mogelijke smaak, en oh ja, bijna als afterthought, het was ook nog eens bio.
  Maar... je in principe heb je gelijk, eerst smaak, dan bio. Eerst de thalamus, dan de neocortex, toch?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.