Home

Achtergrond

'Binnenvaart ziet kosten stijgen'

De transportkosten voor de binnenvaart zullen dit jaar weer toenemen.

Een stijging van de gasolieprijs is de voornaamste oorzaak voor de toename van de exploitatiekosten. Dit concludeert onderzoeksbureau NEA in een rapport over de vervoerskosten per binnenschip.

NEA verwacht een stijging in de exploitatiekosten tussen de 1,7 en 6,6 procent. Vooral schepen die veel vaaruren maken, zullen tegen hogere kosten oplopen. Vorig jaar waren de transportkosten nog fors gedaald. Door de economische crisis was brandstof veel goedkoper door de veel lagere olieprijs op de wereldmarkt.

Het onderzoeksbureau tekent aan dat daarbij geen rekening is gehouden met het aantal reizen per jaar. In 2009 was er in vele deelmarkten sprake van een afname in het ladingaanbod ten opzichte van een jaar eerder. Daardoor zullen minder reizen zijn gemaakt en moesten de vaste jaarlijkse kosten dus worden verdeeld over minder reizen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.