Home

Achtergrond 9 reacties

'Bijvoederen geen goede zaak'

Het bijvoederen van de grote grazers in het natuurgebied Oostvaardersplassen zou alleen maar averechts werken.

Hans Breeveld van Staatsbosbeheer zei dat vandaag naar aanleiding van klachten dat de dieren aan hun 'lot worden overgelaten' in perioden van vorst en veel sneeuw. De Tweede Kamer houdt morgen een spoeddebat over deze kwestie, aangevraagd door de PVV.

In de natuur geldt het recht van de sterkste. Als er eten wordt 'bezorgd', zorgen de sterke dieren dat ze vooraan staan. Ze zijn niet geneigd de zwakkere dieren voor te laten gaan, omdat die het harder nodig hebben.

Daarnaast houdt meer eten de voortplanting in stand in jaargetijden dat vrouwtjes normaal niet vruchtbaar zijn. Dat betekent meer dieren, meer bijvoederen. Volgens Breeveld is dat een cyclus die dan maar voortduurt.

Lees ook: VWA wil kadaverproef in Oostvaardersplassen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Concentratiekamp voor dieren

 • no-profile-image

  wipstaartje

  SBB? Staats Beestachtig Beheer!

 • no-profile-image

  gert

  Waarom dan wel de vogels bijvoederen in de winter ?,wordt zelfs geadviseerd door de Vogelbescherming

 • no-profile-image

  herkauwer

  Breeveld is al een kwart eeuw bezig om ons grootste zoetwatermoeras naar de mallebiezen te helpen. Op kosten van ons allemaal! "In de natuur"zegt hij. Maar het gaat om GEHOUDEN DIEREN in een OMRASTERD gebied. En dan heeft de veehouder ZORGPLICHT! Dierenmishandeling is een MISDRIJF. Hopelijk wordt er nu een einde gemaakt aan de idiote waan dat grote grazers geen verzorging nodig hebben. En dat gedomesticeerde dieren Wild zijn!

 • no-profile-image

  zwalker

  Eigenlijk zou Marianne ieder nieuw lid een pak natuurhooi moeten geven, zodat men meteen klandestien verhongerende grote grazers kan gaan bijvoederen. Trouwens, met de nieuwe Dierenwetgeving moet die Breeveld toch wel in Kamp Vught te krijgen zijn?

 • no-profile-image

  Freek

  Het mooie van de verwoording van het systeem van SBB zorgt er automatisch voor dat je ze in de kaart speelt als je kritiek hebt. Sbb wil namelijk graag dat hek weg hebben om de beesten via het oostvaarderswold ook de veluwe te laten vertrappen. In de Oostvaardersplassen zijn 21 via natura 2000 beschermde broedvogels vertrapt/weggejaagd en men gaat gewoon vrolijk verder.....
  Bij natuurbeheer hoort ook populatiebeheer als er geen roofdieren zijn om de zwakkeren er uit te selecteren. Zo als het nu is, is het een concentratiekamp waar gewoon een deel van de honger om komt.
  Maar goed het leert je wel wat zo de laatste weken. Als je je geiten wilt houden moet je er een kinderboerderij van maken en als je vergeet je koeien te voeren dan zeg je gewoon tegen de AID dat je de sterkste aan het opzoeken bent!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Konicks zijn of worden helemaal niet opdringerig. En agressief zijn ze evenmin. Heel anders dan Sheltland pony's die gemeen sneaky kunnen bijten of Haflingers die een flinke trap kunnen uitdelen. SBB wil gewoon niet dat mensen dicht bij de paarden komen omdat dan kan opvallen dat de dieren verwaarloosd worden: klissen in de manen en wimpers, onverzorgde wonden, ontstoken ogen en ga zo maar door. Bij dieren houden hoort nu eenmaal dieren verzorgen. Breek mij de bek niet los!

 • no-profile-image

  bert de Staats Bos Beer

  Wat een onzin redenering iedere keer van SBB en andere dierenbeulen. De natuur en de daarin levende dieren aan haar lot overlaten (het recht van de sterkste?) kan natuurlijk alleen als er geen (door menselijk ingrijpen) aangelegde barrieres zijn zoals hekwerken om het gebied. Door het hekwerk om het gebied is het gewoon een afgesloten veehouderij (ook nog zonder milieu- en NB-wet vergunning) waar de zwakkeren niet weg kunnen trekken zoals ze in de vrije natuur wel zouden doen. Ieder (weldenkend?) mens die deze vorm van dierenmishandeling steunt of een warm hart toedraagt zou zich KAPOT moeten schamen.

 • no-profile-image

  Eigen mening

  Voordat je het weet zijn jullie allemaal lid van de Partij voor de Dieren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.