Home

Achtergrond

Bietentelers lopen miljoenen mis

Als alle surplussuiker geëxporteerd kon worden, zouden de Nederlandse bietentelers dit seizoen 5 tot 6,2 miljoen euro extra ontvangen voor de surplusbieten.

In België lopen bietentelers 13 miljoen euro mis omdat Brussel geen extra suikerexport toestaat. Ook in andere lidstaten lopen telers veel inkomsten mis uit surplusbieten, die boven het quotum zijn geproduceerd. Daarom heeft de Europese organisatie van bietentelers (Cibe) Brussel opnieuw gevraagd het exportquotum voor surplussuiker te vergroten.

Surplusbieten worden doorgeschoven naar volgend seizoen en dan afgerekend als quotumbieten. De telers betalen ook een opslagvergoeding voor de doorgeschoven suiker. Voor de Nederlandse bietentelers komt dat op 600.000 tot 750.000 euro.

De suikeropslag kost de Belgen1 miljoen euro, zegt Jean Francois Sneessens van de Confederatie van Belgische Bietenplanters. ”Daarnaast missen ze 13 miljoen euro aan surplusbieten. Die worden volgend jaar afgerekend als quotumbieten. Maar de suikerprijs kan dan lager zijn. Kijk maar naar wat er met de melkprijs is gebeurd. Bovendien moet je maar afwachten wat het gewas opbrengt dat de telers als vervanging voor de bieten gaan telen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.