Home

Achtergrond 3 reacties

Bietentelers eisen opnieuw groter exportquotum voor suiker

De Europese organisatie van bietentelers (Cibe) heeft de Europese Commissie opnieuw gevraagd extra export van surplussuiker toe te staan.

De suikerprijs op de wereldmarkt ligt inmiddels ver boven de Europese referentieprijs voor suiker.

EU mag van de wereldhandelsorganisatie WTO ieder jaar 1,374 miljoen ton surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, naar derde landen exporteren. Cibe had half december aan de Europese Commissie gevraagd om dit exportquotum te verruimen. Er is een krapte op de wereldmarkt aan suiker en de EU produceert veel meer suiker dan nodig is om het quotum te vullen.

De Commissie heeft het verzoek van Cibe toen afgewezen. Volgens de Commissie bestaat de kans dat de EU, net als in 2003, voor de WTO wordt gedaagd door andere suikerexporteurs omdat de regels worden overtreden.

De Cibe vindt dit geen argument en doet daarom opnieuw een verzoek aan de Commissie om het exportquotum voor surplussuiker te vergroten. Volgens de Cibe ligt de suikerprijs op de wereldmarkt inmiddels op 502 euro per ton. Terwijl de Europese referentieprijs voor suiker €404,40 per ton is. "Met deze prijsverschillen kan de Europese suikerexport op geen enkele wijze worden gezien als gesubsidieerde export. Daarom herhalen we ons dringende verzoek om het WTO-plafond van 1,374 miljoen ton onmiddellijk te verhogen. De wereldmarkt schreeuwt om suiker Het is niet uit te leggen dat er geen exportvergunningen meer worden afgegeven en het Europese overschot niet kan worden geëxporteerd."

Als het exportquotum niet wordt verruimd moet de suikersector in de EU ongeveer 1 miljoen ton surplussuiker doorschuiven naar volgend quotumseizoen. De opslag van deze suiker kost de Europese bietentelers miljoenen euro’s.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Cibe meet met 2 maten. Andere jaren toen de EU prijs hoger was dan de wereldmarkt prijs, mochten derde landen hun exportquota naar de EU markt ook niet verhogen, ondanks dat de suiker telers ook nog een gesubsidieerde prijs ontvangen . Nu krijgen ze een koekje van eigen deeg.
  Opnieuw een bewijs dat het EU subsidie en markt beschermingssysteem hoog nodig aan vervanging toe is.

 • no-profile-image

  arend

  hans,brasil?
  het zal wel den haag zijn zeker of wassenaar waar al je rode ambtenaren vriendjes ook wonen

 • no-profile-image

  Hans

  Arend, ik ben niet rood en heb geen vrienden of familie in Wassenaar of Den Haag. Kijk kerel, als je wilt meedoen aan export naar de wereld markt, dan moet je je eigen markt ook openstellen voor import van diezelfde wereld markt. Dus het is één van de twee. Wil je je eigen markt beschermen voor suiker vanuit bijvoorbeeld Brasil, prima, maar ga dan niet willen exporterenals op een bepaald moment als die prijs op de wereld markt beter is. Jullie willen gewoon van twee walletjes eten. Als jullie suiker nu goedkoper is dan de Braziliaanse, waarom maak je er dan geen ethanol van?

Of registreer je om te kunnen reageren.