Home

Achtergrond

Bierwijzer zou misleidend zijn

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vraagt het Kennisinstituut Bier om de Bierwijzer terug te trekken of aan te passen.

Deze zou misleidend zijn omdat wordt verwezen naar verkeerd geformuleerde documenten van de Gezondheidsraad. Het Kennisinstituut Bier is begin vorig jaar opgericht en zegt een wetenschappelijk instituut te zijn op het gebied van verantwoorde bierconsumptie in relatie tot gezondheid. "Het richt zich op professionals zoals (para)medici, voedingsvoorlichters en beleidsmakers'', aldus het instituut dat wordt gefinancierd door de bierbrouwers.

Op de gratis Bierwijzer staan verwijzingen naar documenten van de Gezondheidsraad, die volgens STAP onjuist zijn geherformuleerd: "Op de voorzijde van de Bierwijzer staat: 'Alcoholhoudende dranken passen in een gezonde leefstijl, mits je met mate drinkt. De Gezondheidsraad adviseert maximaal twee standaardglazen (mannen) of één standaardglas (vrouwen) per dag (Gezondheidsraad, Richtlijnen Goede Voeding 2006)'.''

Ook op de achterkant van de Bierwijzer wordt volgens STAP een verkeerde interpretatie gemaakt van een richtlijn van de Gezondheidsraad: "Mensen letten steeds meer op hun gezondheid. En daarom willen ze voldoende bewegen en gezond eten. Af en toe een glas wijn, bier of gedistilleerd past in zo'n gezonde leefstijl, dat vindt ook de Gezondheidsraad'', aldus de Bierwijzer.

STAP stelt bij monde van directeur Wim van Dalen dat dergelijke adviezen door de Gezondheidsraad nooit zijn verstrekt. "De Raad schrijft in het rapport Richtlijnen Goede Voeding niet dat ze mensen adviseren dagelijks een à twee glazen alcohol te drinken, maar dat het een bovengrens betreft voor mensen die al gewend zijn om te drinken. Het is dus geenszins een advies, in de zin dat het gezond is om dagelijks één à twee glazen alcohol te drinken.''

In een brief aan directeur Sierksma van het Kennisinstituut Bier vraagt STAP de Bierwijzer terug te trekken of aan te passen waarbij de informatie van de Gezondheidsraad over alcohol correct wordt weergegeven. In diezelfde brief zet STAP vraagtekens bij het wetenschappelijke niveau van het instituut, omdat allerlei internationale onderzoeken wijzen op de risico's van alcoholgebruik.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.