Home

Achtergrond

Benut kansen co-vergisting

Een co-vergister is geen allesbrander. Wie de rapportage van de Vrom-Inspectie leest op basis van een onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zou dat bijna wel denken.

Uit de controles bleken vaak producten te worden meevergist, die niet op de zogeheten positieflijst staan (erkende producten die in de vergister mogen). De Vrom-Inspectie waarschuwt voor de gevaren daarvan. De mixen die zo ontstaan zijn geen meststoffen meer, maar dit soort digestaat dient volgens de inspectiedienst te worden bestempeld als afvalstof. Daarnaast gaat er meer mis, onder meer met de documentatie en het transport (door niet erkende bedrijven).

Buiten kijf staat dat misstanden bestreden moeten worden en veiligheidsrisico’s vermeden dienen te worden. Wat dat betreft is het goed dat de overheidsdiensten aan de bel trekken. Aan de andere kant kan de rapportage ook te eng worden uitgelegd. Een andere insteek is dat de positieflijst veel te beperkt is en kan worden uitgebreid met een reeks producten die niet gevaarlijk zijn. Gelukkig hebben grote politieke partijen als het CDA en de PvdA daar ook aandacht voor in hun reactie op het rapport. De mogelijkheden en kansen van co-vergisting moeten wel worden benut. Gelukkig is die uitbreiding dan ook op til.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.