Home

Achtergrond

Belgische bierproductie Inbev volledig plat

De bierproductie van Anheuser-Busch Inbev in België is volledig tot stilstand gekomen na mislukte onderhandelingen tussen vakbonden en de directie.

Vakbonden en directie liggen al bijna twee weken met elkaar overhoop over een voorgenomen reorganisatie in België. Boze werknemers blokkeren al bijna twee weken de poorten van de brouwerijen van AB InBev in Luik en Leuven en sinds een week bij de brouwerij in Hoegaarden. AB Inbev, 's werelds grootste brouwer, wil 263 van de 2700 banen in België schrappen.

In een verklaring vandaag zei AB Inbev dat bevoorrading van de brouwerijen met grondstoffen en lege kratten onmogelijk is geworden en tegelijk er geen volle krat naar buiten komt. De magazijnen liggen vol met bier, aldus AB Inbev vandaag.

Het bedrijf betaalt met ingang van vandaag geen loon meer aan de werknemers. "Door de blokkade kunnen we ze geen werk geven, dus ook geen loon. We hebben tijdelijke werkloosheid voor de werknemers aangevraagd'', aldus een woordvoerster. Het personeel moet nu voor een uitkering naar arbeidsbureaus.

Het bedrijf hoopt de dialoog met de vakbonden te hervatten. Maar het besluit om geen lonen meer te betalen heeft kwaad bloed gezet bij de vakbonden. De bonden weigerden woensdag in te gaan op de uitnodiging voor overleg komende vrijdag. "De werkgever moet het arbeidscontract honoreren en de lonen gewoon uitbetalen. Als de directie niet op onze eis ingaat, komen we vrijdag niet'', zei vakbondssecretaris Luc Gysemberg (ACV).

De directie van InBev Belgium wil 263 banen schrappen, omdat de verkoop van bier in België blijft afnemen. Eerder had AB InBev laten weten dat het wegens de terulogpende bierverkopen mogelijk 10 procent van het achtduizend man tellende personeelsbestand in West-Europa schrapt.

Door de protesten zijn biermerken als Jupiler, Stella Artois, Leffe en Hoegaarden moeilijk verkrijgbaar in de Belgische supermarkten en café's. Ook in Nederland begint het Belgische bier op te raken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.