Home

Achtergrond 4 reacties

'België neemt het niet zo nauw met dierenwelzijn'

Voorschriften voor dierenwelzijn worden in België gebrekkig nageleefd. De controle en handhaving laten eveneens te wensen over.

Dat concludeert het Food and Veterinary Office (FVO), het veterinair controleorgaan van de Europese Unie, in een rapport. Inspecteurs van het FVO bezochten België in mei 2009. Ze woonden controles bij op enkele intensieve veehouderijen en slachthuizen.

Op boerderijen werden met name de oppervlakte-eisen slecht nageleefd: herhaaldelijk bleken te veel legkippen in een kooi gestopt; bij varkens werd de voerbak meegeteld, terwijl dat niet mag.

Het toezicht op het uitvoeren van ingrepen (snavelbranden, couperen van staarten, tandknippen) was niet adequaat; bij varkens werden kettingen ten onrechte als deugdelijk speelmateriaal aangemerkt; en zieke of gewonde dieren werden soms aan hun lot overgelaten, waar ze beter uit hun lijden verlost konden worden.

Bij overtredingen deelden de Belgische inspecteurs niet altijd sancties uit, waar dat wél geboden was. Als wel een proces-verbaal werd opgemaakt, dan ontbrak veelal een termijn waarbinnen de overtreding moest zijn rechtgezet.

De FVO-inspecteurs hadden verder aanmerkingen op (de controle van) diertransporten en de slacht. Bij diertransporten, met name van pluimvee, was in een op de vier gevallen sprake van overbelading. Er werd onvoldoende gecontroleerd op de rij- en rusttijden, ventilatie en of de dieren voldoende eten en drinken kregen.

Dierenwelzijn tijdens de slacht, met name de effectiviteit van de verdoving, was niet verbeterd sinds de vorige FVO-inspectie. Dat de waterbadverdoving op een pluimveeslachterij niet goed bleek te werken, was niet opgemerkt door de nationale inspecteurs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Beste Willem, Nederlandse taal is niet uw sterkste kant zie ik; liggen uw roots toevallig in België?? Aangezien de domme praat die u uitkraamt is dat zeer aannemelijk.
  In alle andere gevallen dan wanneer u van een uitkering rond moet zien te komen en op een klein flatje woont, wil ik met alle plezier uw huis (en eventueel tuin; welzijn?) platwalsen om er mijn donkere, muffe fabriekshal neer te pleuren om met dergelijke praktijken als genoemd in het bericht mijn centen te verdienen.
  Overigens belachelijk dat er überhaupt een politieke partij nodig is om zulke mensen op hun plaats te wijzen!! Hoe diep kan je zinken als mens... Een beetje respect voor leven lijkt me meer dan normaal. Vlees was ooit een luxe product. Uiteraard kan iedereen elke dag een kilo vlees naar binnen proppen als we de dieren die ons daarvan voorzien op een dergelijke (onbeschofte) manier behandelen. Godzijdank hoor ik bij een generatie die er toch wel anders over denkt. Dat schept in ieder geval hoop voor de toekomst, en geeft ook aan dat de personen die verantwoordelijk zijn voor de praktijken genoemd in het bericht gelukkig tot een uitstervende soort behoren. Mogen deze mensen op hun oude dag, al dan niet in een bejaarden/verzorgingshuis, net zo behandeld worden als hoe zij met dieren denken om te gaan; door mensen die gedreven zijn door tijd, geld en economie. Heel veel sterkte in dat geval!

 • no-profile-image

  buiten

  Thieme verleg je grenzen! verruim je blik en ga met je bevriendeorganisaties een belgisch paspoort aan vragen. DOEI! HET GAJE GOED!

 • no-profile-image

  broodvechter

  Belgen hebben ook een ander soort Q_koorts.
  Daarin zijn ze dan weer wel diervriendelijk

 • no-profile-image

  willem

  De Belgen zijn veel verstandiger als wij hollanders, economie gaat voor welzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.