Home

Achtergrond

Barroso steunt omstreden EU-commissaris

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft vrijdag per brief uitdrukkelijk zijn steun uitgesproken voor de omstreden Bulgaarse kandidaat-commissaris Rumiana Jeleva.

De 40-jarige Bulgaarse was in opspraak gekomen door vermeende belangen in een consultantsfirma. Volgens critici had ze ten onrechte haar aandelen niet aangemeld. Jeleva ontkent ten stelligste dat ze die aandelen nog heeft. Ze heeft Barroso documenten overlegd die dat moeten aantonen.

Barroso onderstreept bovendien dat Jeleva de benodigde kennis, ervaring en inzet heeft voor haar beoogde baan als EU-commissaris voor Humanitaire Hulp. Nogal wat Europarlementsleden hadden bij een hoorzitting twijfels over haar kennis.

Door de kritiek op de christendemocratische Jeleva, is in het parlement inmiddels een steekspel ontstaan om ook kandidaten van andere partijen te laten bungelen. Volgens sommigen speelt dat ook een rol bij de kritiek op Neelie Kroes (VVD), die donderdagavond onverwacht nog geen goedkeuring kreeg van coördinatoren van het parlement.

Het Europarlement stemt 26 januari over goedkeuring voor de nieuwe Europese Commissie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.