Home

Achtergrond 1 reactie

'Banken moeten sneller krediet verstrekken'

LTO Glaskracht Nederland gaat met banken en ministerie praten over mogelijke aanpassingen van de liquiditeitsregeling.

Banken geven mondjesmaat krediet via de liquiditeitsregeling. "Ze moeten de nek verder uitsteken. Dat moet ook tegen acceptabele voorwaarden gebeuren", stelt LTO Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten.

Volgens de Rabobank wordt mei een belangrijk nieuw ijkpunt voor herfinanciering van bedrijven. Na de overleggen met de banken start de evaluatie van de regeling met het ministerie. Glaskracht wil daarbij aandringen op aanpassing van de voorwaarden voor banken. Zo is de eis dat banken twee jaar aflossing van bestaande leningen uitstellen mogelijk te scherp. "Het krediet dat daarmee wordt gegeven is vaak groter dan de lening op basis van de regeling. Dan is het logisch dat banken terughoudend zijn."

Directeur akker- en tuinbouw Dick Oosthoek van de Rabobank denkt dat het terugbrengen van de eis voor aflossingen kan bijdragen aan een ruimere toepassing van de regeling, maar vermoedt dat het ministerie en Brussel niets voelen voor versoepeling. Deze week is het overleg tussen Rabobank en LTO Glaskracht.

Voorsorteermoment

Voor veel bedrijven wordt mei een belangrijke maand. Oosthoek: "We kijken hoe de bedrijven die in september zijn bijgefinancierd er dan voor staan. We kijken hoe het seizoen zich ontwikkelt en of bedrijven nog toekomst hebben. Mei wordt een voorsorteermoment."

Glaskracht krijgt van veel leden de klacht dat de verrekende rentes te hoog zijn. Ook zijn de behandeltermijnen te lang. Verder stelt de organisatie dat banken telers te weinig duidelijkheid geven over de toekomst van het bedrijf. Van Ruiten: "Een categorie telers wordt te lang aan het lijntje gehouden. Ook is er een categorie die moet stoppen, maar dat wordt niet snel genoeg gezegd tegen ze."

De Rabobank laat weten dat bij een deel van de bedrijven nog onvoldoende inzicht is in de bedrijfsprestaties om een besluit te nemen. Ook is de regeling ingewikkeld. De Rabobank wil dat in de evaluatie meenemen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    weereldburger

    Natuurlijk moeten de banken krediet verstrekken, anders kunnen ze die toko beter sluiten.
    De rente die men in rekening brengt is ook voor aanpassing vatbaar.
    Zelf geld lenen voor 1-2% en voor 5 tot 10 % weer uitlenen is wel heel snel heel veel verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.