Home

Achtergrond 17 reacties

Ballonnenactie tegen ruimen

In aanwezigheid van een aantal Kamerleden hebben geitenhouders en Q-koortspatiënten vanmiddag 4000 ballonnen opgelaten op het Plein in Den Haag.

Met de ballonnen wilden ze de geruimde geiten en overleden Q-koortspatiënten herdenken. Ook protesteerden ze tegen het ruimen van gezonde geiten, dat veel leed onder de geitenhouders veroorzaakt.

De actie was een spontaan initiatief van boeren en patiënten en werd gefaciliteerd door LTO Nederland. Ook de ministers Verburg en Klink toonden hun belangstelling. In een kort toespraakje benadrukten ze elk dat zij de maatregelen ook pijnlijk vinden, maar volgens Verburg is er licht aan het eind van een donkere tunnel. Minister Klink benadrukte dat zijn collega en hij nauw samen werken en dat niet de een er alleen is voor de volksgezondheid en de ander voor alleen de sector.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  MENSEN

  Sorry MEDE-AKTIEVOERDSTER, ik zit niet de hele dag op dit forum. Goede zaak dat deze ballonnen in ieder geval biologisch afbreekbaar zijn. Ik had rekening kunnen houden met die mogelijkheid en misschien ook wel kunnen zien dat er geen lint of touw aan deze ballonnen zat - excuses daarvoor! Maar verder sluit ik me aan bij Herman Schober en Herkauwer: voordat die dingen afgebroken zijn kunnen nog heel wat vogels en andere dieren die ballonnen voor eetbare hapjes aanzien, helemaal als ze in het water terechtkomen. Met alle gevolgen van dien...

  Neemt niet weg dat ik het afschuwelijk vind, en een groot onrecht, dat deze massale ruiming van geiten plaatsvindt, en dat er zoveel mensen (ernstig) ziek zijn geworden en er zelfs dodelijke slachtoffers te betreuren zijn door het nalatige optreden van de overheid. Daarvoor mijn medeleven!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Inge: [...]Volgens mij snappen jullie de gedachte hierachter helemaal niet.[..]
  Een beetje flauw, Inge. Een aantal mensen, waaronder ik, hebben duidelijk aangegeven heel veel begrip te hebben voor de onvrede en boosheid over wat er met de geiten en de mensen is gebeurd in dit drama. Dat jullie daar uiting aan willen geven snappen we heel goed. Dat jullie wellicht niet stil gestaan hebben bij de mogelijke schadelijke gevolgen van die ballonnenoplaterij snappen we ook. Maar als er goede argumenten zijn om vraagtekens te plaatsen bij de manier waarop jullie protesteren en dat wordt gedaan op een fatsoenlijke wijze, wat is daar dan zo erg aan? Het is gewoon waar dat te pas en vooral te onpas er maar ballonnen worden opgelaten ter demonstratie of om iets te gedenken. Nogmaals niet met boze bedoelingen. Maar als goewillende mensen er dan op wijzen dat dat schade kan opleveren en overlast kan veroorzaken voor mens, natuur en dier dan is ook dát goed bedoeld!

 • no-profile-image

  Inge

  Blijkbaar willen jullie toch je gelijk halen met die ballonnen. Nogmaals de ballonnen waren van biologisch afbreekbaar materiaal en er zaten GEEN touwen aan. Dit was voor ons een èènmalige aktie en zal ook niet vaker door ons gedaan worden.
  Het doel wat we ermee willen bereiken is aandacht van de politiek en de burger.
  Op een andere (vriendelijke) manier is dit tot nu toe niet gelukt. Er moet snel wat gedaan worden tegen het ruimen van melkgeiten/melkschapen en de geruimde bedrijven weer een toekomst bieden. Dat was het doel achter die ballonnen en niets anders.

 • no-profile-image

  betrokkene

  Ik kan u gerust stellen, er zat geen touw of wat dan ook aan de ballonnen en de ballonnen zelf waren van biologisch afbreekbaar materiaal.

 • no-profile-image

  Inge

  Wat een gezeik over die ballonnen (sorry voor m'n uitspraak), Pak de ministers maar aan. Als die eerder waren wakker geworden, hadden we ook geen ballonnen hoeven oplaten. Volgens mij snappen jullie de gedachte hierachter helemaal niet.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Inge: Goed, jij je zin! We snappen het niet....................

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal mee eens, Herman Schober. Die rommel komt overal terecht en is niet zelden heel schadelijk voor dieren en voor het milieu. Daarover zou ik wel een hele partij balonnetjes kunnen oplaten!

 • no-profile-image

  Mensen,

  En wie herdenkt straks de dieren (met name vogels) die stikken of verstrikt raken in de resten van die ballonnen en het lint of touw dat eraan zit....? Ballonnen die worden opgelaten - en de laatste tijd lijkt geen gelegenheid onbenut te blijven om die dingen op te laten - komen namelijk ook weer ergens neer. Vaak in zee. Als je erop let, schrik je je kapot van de hoeveelheden ballonresten die aanspoelen op de stranden, al dan niet in of om dode vogels.

  Ik vind het ook verschrikkelijk dat die geiten en schapen geruimd worden, maar ik vind dat andere dieren en de natuur daar niet de dupe van horen te worden.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  100% eens met 'Mensen, denk toch eens na". Het moet maar eens afgelopen zijn met het te pas en vooral te onpas oplaten van ballonnen voor dit of tegen dat. Het geeft (onbedoeld) enorm veel overlast in de natuur en is gevaarlijk voor de dieren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ze hadden beter het hele kabinet in een mand kunnen proppen en per hete luchtballon bij aflandige wind ten hemel kunnen zenden!

 • no-profile-image

  G.J.

  Beste Herman Verbeter de wereld begin bij je zelf ,en lever je auto in en ga fietsen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @G.J., H velde: En....? Lost dat het probleem van zwerfplastic op? Als argumenten kennelijk ontbreken is het makkelijk de ander op mogelijke inconsequenties te wijzen. Dat leidt lekker af van het probleem waar het om gaat. Geef nou gewoon aan waarom u denkt dat ik ongelijk heb. Dan kunnen we discussiëren. Dat kunnen we niet door de bal terug te kaatsen.

 • no-profile-image

  MEDE_AKTIEVOERDSTER

  Julie halen zelfs Zembla erbij die had onderzocht van het zwerfafval. Dan zal ik het nog sterker vertellen. Zembla heeft er ook voor gezorgd dat de ballonnen de lucht in gingen!!!!!!!!!
  Als die bewuste uitzending van Zebla nooit was vertoont dan waren onze geiten ook nooit geddod.
  Het programma heeft dit ook zo overdreven gebracht, dat de ministers onmiddelijk aktie moesten ondernemen en de druk was zo hoog dat men kennelijk niet anders kon dan de dieren doden. En dan bedoel ik dus de gezonde dieren want er was geen tijd voor testen meer. ZEMBLA BEDANKT!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Mede_Aktievoerster: Oh, dus de boodschapper het gedaan.................

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Inge, de gedachte achter jullie actie is onbesproken en daar sta ik volledig achter. Maar ik ben mét Herman Schober en anderen van mening dat ook ballonnen van afbreekbaar materiaal gevaren opleveren voor dier en milieu. In een documentaire die Zembla onlangs uitzond is te zien dat de wereldzeeëeen vergeven zijn van allerhande plastic residuen, die door allerlei dieren en organismen voor voedsel worden aangezien en opgenomen. Kunststoffen zijn namelijk dikwijls alleen maar voor het oog totaal afbreekbaar, maar blijven als microfracties alom tegenwoordig. Letterlijk! Maar dat laat onverlet dat de geiten- en schapenslachtpartijen onmiddellijk moeten stoppen en dat de schuldige ministers en hun ambtelijke top keihard moeten worden aangepakt. Laat daarover geen misverstand bestaan!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @mede-aktievoerster: Hoe biologisch afbreekbaar is biologisch afbreekbaar? Over wat voor termijn praten we dan? Vierduizend van die dingen de lucht en daarna de natuur in lijkt mij, hoe dan ook, een enorme belasting voor de natuur. Zo lang dat spul in tact blijft en dat zal geruime tijd zijn, kunnen dieren er door bedreigd worden. En dat moet je niet willen. Ik begrijp best dat de actievoerders er niet op uit zijn om schade of ongerief te veroorzaken maar simpelweg hun onvrede en frustraties willen uiten. Maar ik denk dat we gewoon moeten ophouden met het bij elke gelegenheid oplaten van milieubelastende en dierbedreigende ballonnen. Er zijn genoeg andere manieren om te uiten dat je ergens voor of tegen bent.

 • no-profile-image

  MEDE-AKTIEVOERDSTER

  Wat jammer als men commentaar levert over iets en een ander zegt dan dat het niet zo is dat men dan niet kan opbrengen om dan het exucces aan te bieden en dan toe te geven dat het dan eigenlijk wel een goede aktie was.
  Dan wil ik alleen maar zeggen "DENK TOCH EENS NA" Of raak ik nu iemand hiermee?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.