Home

Achtergrond

Balkenende: toptarief 60 procent ongewenst

Premier Jan Peter Balkenende vindt een belastingtarief van 60 procent in de inkomstenbelasting "ongewenst'', maar hij herhaalde vandaag in de Tweede Kamer dat er in de zoektocht naar de noodzakelijke miljardenbezuinigingen wel naar gekeken kan worden.

"Er zijn geen taboes'', aldus Balkenende. Hij zei de ophef in het parlement na een kerstinterview in De Telegraaf niet te snappen. Daarin zette hij zich af tegen belastingverhogingen en betitelde hij een PvdA-voorstel voor een hoger toptarief als onverstandig. Donderdag zei de premier dat, gezien eerdere uitspraken, zijn opvattingen over het toptarief voor niemand een verrassing kunnen zijn.

SP, GroenLinks en D66 hielden hem voor dat PvdA-vicepremier Wouter Bos afgelopen zondag een hoger toptarief nog een ,,reële optie'' noemde. Ze hekelden de verschillende signalen vanuit het kabinet. Volgens Balkenende doelde Bos er slechts op dat het PvdA-voorstel in de discussie wordt meegenomen.

Bos zelf benadrukte dat meerdere ministers hebben aangegeven dat ze een bepaalde ingreep liever niet willen, maar dat iedereen accepteert dat alles de komende tijd toch door ambtenaren onder de loep kan worden genomen. "Een reële optie is dus niet hetzelfde als een voorgenomen besluit, maar betekent dat het serieus wordt meegenomen in de heroverwegingen'', aldus Bos. In de zogenoemde heroverwegingen zijn werkgroepen van ambtenaren op zoek naar mogelijkheden om 35 miljard euro te bezuinigingen om op lange termijn de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Uiterlijk 1 mei zijn de resultaten bekend, waarna het kabinet keuzes moet maken.

De PvdA opperde eerder om voor inkomens boven het salaris van de premier een belastingtarief van 60 procent te hanteren. Het hoogste tarief is nu 52 procent.

Hoewel de coalitiepartijen donderdag benadrukten dat de ambtenaren de ruimte moeten krijgen, sloegen ze hun piketpalen. Coalitiepartij CDA herhaalde geen voorstander te zijn van belastingverhogingen, coalitiegenoot PvdA maakte duidelijk het ontkoppelen van lonen en uitkeringen niet te willen. Zo'n maatregel is volgens PvdA-Kamerlid Paul Tang ,,niet te rijmen'' met het principe om de sterkste schouders te zwaarste lasten te laten dragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.