Home

Achtergrond 5 reacties

Balansbal goedgekeurd voor emissiebeperking varkens

De balansbal is sinds 1 januari goedgekeurd voor de beperking van emissie uit varkensstallen.

Het systeem is toegelaten op de lijst van best beschikbare technieken van de Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV).

Balansballen kunnen in de mestput worden gegooid en dichten de put als het ware af. Als er mest op valt rollen ze om, waardoor het oppervlak schoon blijft. De ammoniakreductie die hiermee gerealiseerd wordt, ligt volgens Erik Franc van Balansbal tussen de 25 en 29 procent. "We weten nog niet precies wat het officiële percentage wordt, maar hij is in ieder geval goedgekeurd voor minimaal 25 procent."

Het balansballensysteem wordt door de geringe investeringskosten vooral gezien als oplossing voor bestaande stallen. Per vierkante meter zijn negentien ballen nodig van elk € 3,60. Bovendien vraagt het systeem geen energie of onderhoud. De reductie is echter te beperkt om alleen met balansballen aan het besluit huisvesting te voldoen, in de meeste gevallen moet het gecombineerd worden met andere maatregelen of interne saldering.

Balansbal richt zich dan ook vooral op middelgrote en kleine ondernemers of potentiële stoppers. "Bij die boeren is ontzettend veel belangstelling. Ze moeten investeren zonder dat ze er iets voor terug zien en gaan dus voor de goedkoopste oplossing."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  tja het is maar net wat je goedkoop noemt. Ik tel even snel uit bijna 70 euro per m2.

 • no-profile-image

  boer

  Kostprijs van een bal waarschijnlijk een paar kwartjes. Dus waarom moet er ook hier weer zoveel winst gemaakt worden? Dit systeem is toch door een paar boeren ontwikkeld? Kan het dan niet iets goedkoper, b.v. uit solidariteit met je collega's om maar iets te noemen.

 • no-profile-image

  Piet

  De ontwikkelings- en toetsingskosten moet er natuurlijk eerst uit. Verder moet het materiaal zijn waar geen mest aan blijft plakken. Zal richting 2013 wel snel goedkoper worden.

 • no-profile-image

  Erik Franc

  Boeren spreken over te hoge investeringskosten, maar begrijpen het wellicht niet goed. Balansbal kost ongeveer € 55,00 per m2 ( 18 ballen per m2 en een korting van 15% ). Op een termijn van 10 jaar is Balansbal verreweg het goedkoopste product. Indien u meer info wenst, neem dan even contact op met Balansbal BV

 • no-profile-image

  H. te M

  effe doorgerekent op een bedrijf met 300 á 350 zeugen zijn de koste tussen de 80.000 en 100.000 voor 25 procent reductie. Ze hadden het geld aan het onderzoek beter ergens anders aan kunnen besteden want dit is voor niemand interresant.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.