Home

Achtergrond 3 reacties

Averechts effect regels weidevee

De nieuwe regels voor het vervoer en het houden van weidevee pakken anders uit dan door de regelgever is bedoeld.

Er is meer transport, van verder weg en houderijbedrijven mijden registratie. Dit blijkt uit commentaren van handelaren en veehouders. Een inhoudelijke reactie van de voedsel- en warenautoriteit VWA was gisteren niet verkrijgbaar. De nieuwe regels voor het vervoer en de houderij van weidevee werden in oktober 2009 van kracht, tegelijk met de aanname van de nieuwe regels voor de tweede verzamelslag.

Voor weidevee houdt de nieuwe regelgeving in dat koeien bestemd voor de vetweiderij, die worden aangevoerd op een veemarkt of een erkend verzamelcentrum, alleen nog naar een erkende vetweiderij mogen. Deze bedrijven moeten echter voldoen aan een hele reeks beperkende voorwaarden om erkend te kunnen worden als vetweiderij. Daarom hebben sinds oktober maar drie bedrijven zo’n officiële erkenning gekregen.

De meeste veehouders schrikken terug voor de consequenties, want als erkende vetweider mogen ze geen ander vee meer houden. Bovendien mogen ze dieren ook alleen maar meer voor de slacht afvoeren. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de regels voor de afvoer van eventueel uit weidevee geboren kalveren zodanig streng dat die dieren in de praktijk eigenlijk het beste direct kunnen worden afgemaakt. In de regels wordt dit dan ook als eerste optie aangedragen.

Voor de komst van de nieuwe regels waren er alleen al in Friesland zo’n zeventig vetweiderijbedrijven. Deze bedrijven stoppen nu, of halen hun dieren voortaan uit een land als België. Voor aangevoerde weidekoeien uit België gelden niet de strenge regels die de VWA heeft opgesteld.

Bedrijven besparen zich met buitenlands vee dus een heleboel rompslomp. Het toezicht, het transport en mogelijk ook de dierziektepreventie lijken echter de dupe van deze situatie, geven handelaren aan. Maar dat heeft de wetgever zelf gewild, stellen ze.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim

  Ik ben wel verbaast over deze bericht geving. Heb voor een aantal jaren terug een klant een paar koeien van de veemarkt gestuurd.In de herfst kwam er iemand langs ik geloof van de vwa met de zelfde vermelding als hier word beschreven.Werd er toen al op een wet gecontroleerd die in 2009 van kracht ging?

 • no-profile-image

  gert

  We zitten al in een stalinistisch tijdperk in de veehouderij

 • no-profile-image

  regels regels

  is dit het boerenuitroeiprogramma van de overheid?? Met zulke zotte regels kan je helemaal niks meer goed doen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.