Home

Achtergrond

Arla verliest omzet bij beter resultaat

Arla Foods heeft vorig jaar ruim 550 miljoen euro omzet ingeleverd maar de winst weten te verbeteren.

Dat valt onder voorbehoud op te maken uit het budget dat het Scandinavische zuivelconcern voor 2010 heeft opgesteld. Daarin kondigt het concern aan dat het dit jaar ten opzichte van 2009 mikt op een omzetstijging van 2 à 3 procent naar 6,3 miljard euro.

In 2008 boekte Arla echter nog een omzet van 6,65 miljard euro. De winst moet in het lopende jaar met 7 procent stijgen naar een netto-resultaat van krap 127 miljoen euro ofwel 30,4 cent per kilo melk. Dat betekent dat het bedrijf vorig jaar een winst boekte van 118 miljoen euro tegen 75 miljoen euro in het jaar daavoor.

Arla Foods investeert dit jaar 120 miljoen euro in een vergroting van de capaciteit voor de productie en afzet van zuivelproducten met een hoge toegevoegde waarde. De productie van bulkwaren voor industriële doeleinden zoals melkpoeder wordt met het oog daarop beperkt. Het deel van de melkplas dat naar bulkproductie gaat zal worden teruggedrongen van 31 procent naar 27 procent. Deze doelstelling vormt onderdeel van het budget dat het Scandinavische concern heeft opgesteld voor 2010. In totaal wil Arla dit jaar een kleine 250 miljoen euro investeren, zo blijkt daaruit.

Volgens directievoorzitter Peder Tuborgh gaat het concern daarmee na een pas op de plaats in 2009 weer vol in de aanval om de leidende positie vast te houden op een markt die vorig jaar nog sterker is gaan focussen op de prijzen. Met name achter de verdere ontwikkeling van onder meer de globale productmerken Lurpak (boter) en Castello (blauwschimmelkaas) zal dit jaar meer vaart worden gezet. ”Dat vergt een massieve marketing en daarom is het budget daarvoor opgekrikt met 30 procent,” aldus Tuborgh. De definitieve jaarcijfers publiceert Arla naar verwachting in de tweede helft van februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.