Home

Achtergrond 1 reactie

Arbeidsinspectie: boete schrikt werkgever af

Bedrijven die werknemers illegaal laten werken, zijn volgens de Arbeidsinspectie beter aan te pakken met boetes dan via het strafrecht.

Het gaat niet alleen sneller, maar de hoge boetes schrikken ook meer af, zo blijkt uit een rapport dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook zijn er minder bedrijven die een tweede keer in de fout gaan. Sinds 2005 kan de Arbeidsinspectie zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie boetes opleggen. Voor bedrijven gaat het om 8000 euro per illegale werknemer, bij particulieren is dat 4000. Gemiddeld wordt er per keer voor ruim 15.000 euro aan boetes opgelegd.

Donner bekijkt nog of sluiting van het bedrijf door de Arbeidsinspectie haalbaar is als werkgevers herhaaldelijk in de fout gaan. Uit de rapportage blijkt dat het aantal controles dat leidt tot boetes de afgelopen jaren is gedaald, van 26 procent in 2005 naar 17 procent in 2009.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Doodstraf weer invoeren. Kans op herhaling nihil. Het doel lijkt de middelen te heiligen. Persoonlijk vind ik dit soort boetes exorbitant.

Of registreer je om te kunnen reageren.