Home

Achtergrond

Appelbedrijven door prijscrisis in problemen

Een tiental fruittelers in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is gestopt of wil stoppen met het bedrijf.

Dat blijkt uit een rondgang langs de afdelingen van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Veelal betreft het oudere appeltelers die geen perspectief meer zien in de fruitteelt.Gedwongen stoppers zijn er niet, zo lijkt het. Banken zijn wel kritischer in het bijfinancieren, stellen bestuurders van NFO-afdelingen vast.

De verschillen tussen de fruitbedrijven zijn groot. Perentelers hebben nog reserves van het goede afzetjaar 2008/2009. Gespecialiseerde appelbedrijven die recent veel geïnvesteerd hebben, maken moeilijkere tijden door. Nieuwe rassen kunnen vanwege de relatief kleine volumes de lage prijzen van vrije rassen niet volledig compenseren.

In Noord-Holland zijn nog geen berichten van bedrijven die stoppen. In de provincie zijn relatief veel perenbedrijven die nog een buffer hebben. Midden-Nederland zou volgens de Rabobank zwaar getroffen zijn door de prijsmalaise, maar ondernemers herkennen zich daar niet in.

Volgens NFO-kringbestuurder Frans van Brandenburg zijn er geen geluiden van stoppers. Hij vraagt zich af of het ook wel zover komt. ”Ondernemers die niet noodgedwongen moeten stoppen, zullen toch een nieuw inkomen moeten vinden. Bovendien hebben die bedrijven weinig waarde; veel kopers zullen er niet zijn. Bedrijven die uitbreiden, kopen verse grond aan en nemen niet meer zoals vroeger de aanplant van de buurman over.”

Als appeltelers met vrije rassen niet zelf hun strategie wijzigen, ziet het perspectief er slecht uit, denkt Van Brandenburg. ”Veel te weinig telers stellen hun plan bij. Met behulp van bureau Berenschot zoeken we nu uit welke strategie het beste werkt.” Bedrijven die lastig in het kapitaal zitten, raadt hij aan creatief te zijn. ”Kijk bijvoorbeeld naar GMO-regelingen voor nieuwe aanplant.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.