Home

Achtergrond

Andalusië laat klasse 2-verkoop toe door slechte weer

De Spaanse overheidsregels die de verkoop van klasse 2 product voor groente uit Andalusië verbiedt, is tijdelijk opgeheven.

Dat meldt afzetkoepel Hortyfruta. Door de koude is de groei van veel producten stil komen liggen en staat de kwaliteit onder druk. "We willen alles verkopen wat geoogst wordt", geeft directeur Maria José Pardo als verklaring. In de Spaanse deelstaat Andalusië mogen sinds eerder deze maand uitsluitend tuinbouwproducten van 1e en extra kwaliteit worden verkocht.

Het slechte weer heeft veel teeltgebieden in Europa getroffen, waaronder Spanje, Frankrijk, maar ook het Verenigd Koninkrijk. In een overzicht van het Britse blad Fresh Produce Journal laat supermarktketen Tesco weten tijdelijk de inkoopspecificaties aan te passen aan de ongunstige teeltomstandigheden. "We nemen nu ook kleinere en groter producten af van de telers om ze te helpen." Afgelopen week werd bekend dat veel vollegrondsgroente niet of mondjesmaat te oogsten zijn. Zo wordt spruiten door enkele telers nu met de hand geoogst en staan bloemkoolvelden te rotten.

Of registreer je om te kunnen reageren.