Home

Achtergrond

Amerikaanse bankiers weer rijkelijk beloond

Verschillende grote Amerikaanse banken boeken dankzij de ruime steun van de overheid alweer mooie winstcijfers.

Tot woede van publiek en politiek lopen de beloningen daarbij ook alweer op tot recordhoogte.

Vandaag trapte JPMorgan Chase het cijferseizoen van de banken af. De op een na grootste bank van het land boekte afgelopen kwartaal een nettowinst van 3,3 miljard dollar en overtrof daarmee de toch al hooggespannen verwachtingen van analisten. Over het hele jaar kwam de winst uit op 11,7 miljard dollar, bijna twee keer zoveel als in 2008.

De mooie resultaten gingen niet ongemerkt voorbij aan de bijna 25.000 werknemers van de zakenbank van JPMorgan. Samen ontvingen ze vorig jaar in totaal 9,3 miljard dollar. Dat is gemiddeld 378.000 dollar (263.000 euro) per persoon, ruim 20 procent meer dan in 2008. Analisten verwachten dat concurrent Goldman Sachs volgende week vergelijkbare winstcijfers en nog hogere beloningen bekendmaakt.

Volgens berekeningen van zakenkrant The Wall Street Journal breken de beloningen van de bankiers over 2009 alle records. De teller van alle betalingen aan salarissen, bonussen en pensioenplannen stopt voor de 38 grootste financiële instellingen bij 145 miljard dollar (ruim 100 miljard euro), schat de krant. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder en 6 procent meer dan in het vorige recordjaar 2007.

De hoge winsten tekenen de sterke comeback van Wall Street, ruim een jaar nadat de financiële crisis de wereldeconomie in een diepe recessie stortte. Nu de werkloosheid in de VS is opgelopen tot meer dan 10 procent en miljoenen Amerikanen hun banen hebben verloren, neemt de woede tegen de banken echter steeds verder toe.

President Barack Obama wil dan ook meer geld terugzien van de miljarden die zijn regering in het financiële systeem pompte. De "obscene bonussen'' die de banken uitkeren maken hem vastberaden om ,,elk dubbeltje'' dat in de redding van de banken is gestoken terug te verdienen, zo dreigde hij donderdag bij de presentatie van een speciale belasting voor grote financiële instellingen. Die 'verantwoordelijkheidsbelasting' treft alle instellingen die meer dan 50 miljard dollar aan bezittingen in de VS hebben.

Vooral de grootste Amerikaanse banken zullen fors worden aangeslagen. Maar ook buitenlandse banken ontspringen de dans niet. Dat geldt waarschijnlijk ook voor het Nederlandse bankconcern ING, dat volgens analisten zo'n 67 miljard euro aan verplichtingen heeft in de VS.

Analisten van diverse grote banken waarschuwden dat de belasting het herstel van de financiële sector en de wereldeconomie bedreigt. Ze vroegen zich ook af hoe nuttig de belasting is als ze alleen in de VS wordt ingevoerd. Europese landen stonden vrijdag in ieder geval niet te springen om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Volgens de Britten kampen de Amerikanen met hun eigen probleem. De Franse minister van Financiën Christine Lagarde verwacht meer heil van de eenmalige belasting op bonussen die ze eind vorig jaar invoerde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.