Home

Achtergrond

'Alternatieve behandeling soms gevaarlijk'

Behandelingen door alternatieve genezers kunnen gevaarlijk zijn. Dat zegt een aantal medisch specialisten, oud-minister Els Borst van Volksgezondheid en een hoogleraar Alternatieve Geneeskunde uit Engeland in de televisieuitzending van Zembla die zondagavond wordt uitgezonden op Nederland 2.

Ze noemen als voorbeelden chiropractoren ('bottenkrakers') die met het kraken van nekwervels een hersenbloeding kunnen oproepen, of zogenoemde craniosacrale therapeuten die claimen via de manipulatie van nekwervels onrust bij huilbaby's weg te kunnen nemen.

Kinderarts Carin Verlaat van het Nijmeegse UMC St Radboud stelt dat een drie maanden oude baby twee jaar geleden is gestorven doordat het kind door een craniosacrale therapeut is behandeld. Het kind stierf volgens de kinderarts omdat bij de rugwervelbehandeling, die 'holding' wordt genoemd, een hartstilstand ontstond en de adem van het kind werd afgesneden.

Oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) Menso Westerouen van Meeteren stelt in de uitzending dat de inspectie niet krachtig genoeg heeft opgetreden tegen de therapeut die het meisje heeft behandeld. De man zou hebben beloofd nooit meer zuigelingen te behandelen. Volgens de oud-inspecteur heeft de inspectie de ouders in de kou laten staan door geen verdere vervolging in te stellen. De inspectie heeft zich op een 'povere manier' van de situatie afgemaakt, vindt Westerouen van Meeteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.