Home

Achtergrond 16 reacties

Albert Heijn stapt af van gangbaar varkensvlees

Albert Heijn verkoopt vanaf midden volgend jaar alleen nog varkensvlees met het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming.

Albert Heijn stopt met de verkoop van gangbaar varkensvlees. Dit heeft de Dierenbescherming bekendgemaakt. De stap van Albert Heijn betekent een doorbraak in de discussie over het zogenoemde tussensegment varkensvlees; vlees dat qua dierenwelzijn gesitueerd is tussen gangbaar en biologisch in.

Het gangbare varkensvlees dat Albert Heijn nu nog verkoopt wordt vervangen door varkensvlees met één ster. Dit vlees zal worden geleverd door Vion. Op termijn gaat het om 1 miljoen varkens, ofwel 20.000 varkens per week die voor dit project worden geproduceerd. Albert Heijn stelt dat mogelijk op termijn ook andere leveranciers zullen meedraaien.

De varkens die binnen dit concept worden geproduceerd krijgen een ruimere oppervlakte en voldoende afleiding. Ook worden de mannelijke dieren niet gecastreerd. Aan het transport van de dieren worden duureisen gesteld. Verder gaat er een gezondheidsprotocol gelden tijdens de productie.

Albert Heijn wil in de tweede helft van dit jaar beginnen met de invoering van dit vlees. In een jaar tijd moet de productie worden opgeschaald, zodat vanaf midden 2011 alle winkels van AH dit vlees in het assortiment hebben.

Het heeft tot gevolg dat Albert Heijn dan drie soorten varkensvlees levert. Het biologische vlees met drie sterren afkomstig van De Groene Weg, scharrelvlees afkomstig uit Engeland met twee sterren en tussensegment varkensvlees met één ster afkomstig van Vion.

Lees ook: Vion zet programma op voor AH

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dafne Westerhof

  Zijn het wel ongecastreerde varkens,
  of wordt er alleen maar zeugenvlees verkocht? Zo niet, waarom kan het dan nu wel dat deze beertjes niet meer gecastreerd hoeven te worden? Vanwege binnenlandse afzet? En hoe wordt de berengeur dan voorkomen?
  Wie kan deze vraag beantwoorden?
  Vast dank, Dafne Westerhof - Het Beloofde Varkensland

 • no-profile-image

  Han

  @Henk en Varkensboer. Het is niet belangrijk dat comfortstal en conventioneel varkens vlees gelijk zijn, het gaat over wat verkocht kan worden met en duidelijke PLUS op de prijs om de extra kosten MEER dan goed te maken. Vergelijk met een Fendt en Terion beide door dezelfde technici ontwikkeld en gebouwd met dezelfde onderdelen. Toch betaal te Nederlandse boer Euro 40.000 meer voor de Fendt en wil zelfs de Terion niet eens bekijken. Laat dit gevoel ook los op je varkens vlees, verkoop geen vlees maar een GEVOEL!!
  Laat dit alleen niet over aan de retailer, zorg dat je ook in de cockpit zit aan de tweede knuppel. Vion moet niet op de stoel van de boer zitten, ze zijn toch co-op (?) en dus is de boer BAAS en niet de directie van Vion.

 • no-profile-image

  Varkens

  Allemaal hartstikke mooi Han. Als jij een gevoel wil verkopen val je al snel door de mand. Als je iets verkoopt moet het een positieve speciale ervaring zijn anders heeft de klant het nieuwe er zo van af. Als de consument de meerwaarde niet kan zien of proeven is ze zo weer terug op het oude pad.

 • no-profile-image

  Varkens

  Ben het met Henk eens. Het vlees uit een comfortclass stal is presies het zelfde als varkensvlees van conventioneel gehouden dieren. AH neemt hier een flink risico want als het AH vlees duurder is dan bij andere ketens gaat het woord snel rond. En waar de consument het vlees koopt koopt ze gewoonlijk ook de andere boodschappen. Om de producent meer te betalen zal AH daarom zelf een kleinere marge moeten nemen en ik vraag me af of dat al tot ze doorgedrongen is.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Een mooie stap in de goede richting van AH. Han, je hebt volkomen gelijk en er is in recente forums al vaker op gewezen: boeren zijn de producenten en moeten veel beter voor hun eigen zaken opkomen. Dat moeten ze niet aan een onbetrouwbaar LTO over laten en al helemaal niet aan bedrijfsketens als Vion. Want dan leg je het af en trek je altijd aan het kortste eind.

 • no-profile-image

  hörd

  Welja spotvogel,haal LTO maar weer over de rekel,we moeten toch een pispaaltje hebben nietwaar?!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dafne, bijna niets is onmogelijk. Afwachten wat de defenitieve invulling wordt en dan kunnen we oordelen hoe er mee omgegaan kan worden. De berengeur is een risico bij afzet in de vrije markt, als partijen nu afspraken maken in een gesloten keten vervalt het risico dat je een klant verliest. Berenvlees met een luchtje gaat in de bewerkte vleesproducten.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  een blind onderzoek in belgie toont aan dat de helft van de consumenten geen verschil proeft russen varkens met en zonder beregeur.
  Van die helft dat wel een verschil proeft zegt 50 % dat het beter smaakt?!
  Ik vermoed dat er voor de vleesindustrie niet veel risico bestaat.
  In England worden bijna geen varkens gecastreerd. Al eens naar de prijs daar gekeken, veel hoger dan bij ons.

 • no-profile-image

  Maureen

  Wat een fantastisch goed iniatief. Natuurlijk kan het altijd beter maar dit is een heel goed begin!

 • no-profile-image

  Hans Baaij

  Een prima initiatief, meer dan waar Varkens in Nood op gehoopt had toen wij een rechtszaak begonnen tegen AH om te stoppen met castreren. Compliment voor de Dierenbescherming. Ook voor de boeren is dit goed: Milieukeur-boeren denken dat ze € 7 tot € 15 per varken minder kosten hebben door niet te castreren. Door betere voedselconversie is minder veevoer nodig en wordt er minder mest geproduceerd. Dat is ook beter voor natuur en milieu. Berengeur is al lang geen probleem meer; komt bijna niet meer voor en detectie is eenvoudig. Niet castreren en het nutteloze verdoven met CO2 scheelt de boer een hoop tijd en ergernis. Het vlees van niet gecastreerde dieren is bovendien ook nog eens malser en magerder. AH maakt een grote stap vooruit.

 • no-profile-image

  henk

  Wat een volksverklakkerij, het is en het blijft gangbaar varkensvlees.

 • no-profile-image

  ikke

  het belangrijkste van dit artikel is de vraag of tegenover deze meer kosten ook een meer prijs staat????????

 • no-profile-image

  Sake Moesker

  Zie over meerprijs artikel Vion zet programma op.

 • no-profile-image

  Han

  @varkens boer ik ben het met u eens. Maar ik weet dat er hele volkstammen beweren dat biologisch vlees en groente Beter smaken dan standard voedsel. Ik proef het verschil niet zij wel. Dus laat ze a.u.b. dat exra neertellen. Bij varkens die zgn. varkensvriendelijk zijn gemest moet de klant dat gevoel ook krijgen en dat kan met een goede marketing. Laten wij niet steeds roepen, dat alles niet meer waard is en de bulk net zo goed en lekker is als de alterntieven. Verkooop geen vlees of piepers, maar verkoop eten met een GEVOEL, een VERHAAL.
  A.ub. Laten we ons zelf niet voor d evoeten lopen!!

 • no-profile-image

  a hamstra

  albert heijn ,,vion'' lees L.T.O samen afspraken gemaakt, meer macht voor de internationals ook gaat vion alternatieve producten maken. en de boer meer voor minder .

 • no-profile-image

  kani Baal

  Stel je voor dat we iets meer voor het kwaliteits vlees moeten betalen. Gaan we iets minder en bewuster eten. Weg met dat gestunt met goedkope, niet te eten karbonaadjes, gestunt in de supermarkt. Iets minder maar wel beter. Nu de andere AHaatjes nog.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.