Home

Achtergrond 3 reacties

Akkerbouwer kan groei in Europa niet bijbenen

De schaalvergroting van het Nederlandse akkerbouwbedrijf loopt achter bij die in andere Europese landen. Daarom moet de akkerbouwer het hebben van toegevoegde waarde.

Dat zei Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank, vandaag in Utrecht bij de presentatie van een onderzoeksrapport naar de akkerbouwkolom.

Volgens Duijzer is de Nederlandse schaalvergroting op achterstand geraakt vanaf 1995. "Dat komt door de hoge grondprijs in Nederland. De akkerbouwer heeft deze race in bedrijfsvergroting niet kunnen bijhouden met zijn collega’s in andere EU-landen."

In het rapport constateert de Rabobank dat de akkerbouwkolom een sterk en omvangrijk complex is. Duijzer: "De akkerbouwkolom, inclusief de voersector, genereert jaarlijks een toegevoegde waarde van bijna 10 miljard euro. Er werken 70.000 mensen in de sector."

Grote variatie in inkomens

De akkerbouw heeft ook zwakke punten, constateert de Rabobank. "De variatie in inkomens tussen telers is groot. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door de managementkwaliteiten binnen de ondernemingen. Voor alle bedrijven geldt dat de winst voor de korte termijn concurreert met de continuïteit op de lange termijn."

De bank vindt dat de akkerbouwsector meer naar de lange termijn moet kijken. "De handel staat onder druk door sterke koerswisselingen en het ontbreken van toegevoegde waarde. De verwerkende industrie heeft te maken met heftige internationale concurrentie. Het is van belang om qua kosten concurrerend te blijven. Overcapaciteit moet worden voorkomen en er moet meer worden gezocht naar productonderscheiding."

In de graansector bijvoorbeeld kunnen de telers niet leveren wat de industrie vraagt, constateert Duijzer. "De graanverwerkende industrie in Nederland importeert meer dan 90 procent van de grondstoffen. Akkerbouwers hebben te weinig oog voor de kwaliteit die de verwerkende industrie in Nederland nodig heeft."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Schaal vergroting is achterop geraakt! mooie uitspraak maar is dit gebaseerd op cijfers van andere oude eU landen? Zijn die procentueel sneller gegaan dan wij? of spreken we over het Nieuwe Europa waar in eens grootschalige landen hun toetrede deden. Op die manier krijg je wel een gemiddelde stijging die enorm is, maar niet eerlijk als vergelijk.
  betreft de toegevoegde waarde dit is een pracht verhaal maar de toevoeging komt pas als het product het boerenerf heeft verlaten. De boer ziet hier dan ook niets van terug. Of moet hij zelf waarde gaan toevoegen. Doet hij via zijn co-op alleen hij ziet er geen snars van op de bankrekening. Het onvermogen van de maatschappij wordt via de bankman weer eens op het erf gekieperd bij de boer.

 • no-profile-image

  ab

  Zeg mij welke kwaliteit de verwerkende industrie wilt. Ab

 • no-profile-image

  gert

  De percelen zijn kleiner geworden door de nieuwe meting van LNV

Of registreer je om te kunnen reageren.