Home

Achtergrond 2 reacties

'Afspraak over winstverdeling nodig voor clustervorming in akkerbouw'

Alleen afspraken over de verdeling van de winst kunnen akkerbouwers er toe bewegen zich te verenigen in clusters met de industrie.

"Als je afspraken maakt over de grondstoffenstroom, moet je ook afspraken maken over de geldstroom", zegt voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

Haanstra reageert op een rapport dat de Rabobank in opdracht van het Productschap Akkerbouw heeft gemaakt over de akkerbouw. Dirk Duijzer, directeur Food en Agri bij de Rabobank, pleitte bij de presentatie van het rapport voor meer clustervorming. Zo kan de productie van telers en de behoefte van de verwerkende industrie beter op elkaar worden afgestemd. Dat is nodig om een efficiënte keten te vormen.

Voorzitter Theo Koekkoek van coöperatie Agrifirm is het met de strekking van Duijzer eens. "Akkerbouwers die zich niet willen binden hebben geen toekomst."

Heftige prijsschommelingen opvangen

Haanstra maakt een kanttekening. "Prijsschommelingen worden groter. Grondstoffen zullen vaker schaars worden. Als akkerbouwers afspraken maken over de levering van grondstoffen, moeten ook afspraken worden gemaakt over de verdeling van de winst. Als de akkerbouwer zorgt voor de grondstof, moet de afnemer zorgen voor het inkomen."

Volgens Haanstra moeten marktinstrumenten ontwikkeld worden om heftige prijsschommelingen op te vangen. "Dat kan via de termijnmarkt. Maar er zijn wellicht andere mogelijkheden waar zowel afnemer als akkerbouwer beter van worden. Maar de markt moet wel altijd ruimte houden om bij een overaanbod of een tekort te reageren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Dit verhaal is niet nieuw. De zetmaalaardappel boeren doen dit al meer dan 100 jaar. Je maakt aardappels speciaal voor de Zetmeelproductie die je ook zelf in beheer hebt. Cosun co-op van suikerboeren doet hetzelfde, maakt suiker uit bieten en maakt daarna snoepgoed. Wat is nu nieuw aan het idee?
  Misschien is nieuw dat de heer Haanstra terug wil naar de tijd van CSM en W.A. Scholten (om even bij het vorbeeld te blijven) deze particuliere bedrijven hadden afspraken met hun boeren leveranciers over teelt, hoeveelheid, kwaliteit etc. Alleen zij zijn overgenomen door de Cooperaties die ondanks slechte jaren de boer trouw zijn gebleven.

 • no-profile-image

  Han

  De heer Haanstra heeft groot gelijk bouw altijd een uitweg in voor als de markt mee of tegen zit. Dit kennen we toch van de varkens markt. Eerst afspraken maken over eisen uit de markt, dan daar gemeen goed van maken en weg extra prijs en weg markt afspraken. Hoe dom kun je zijn. Waarom geen goede afspraken waarbij beide partijen een deel van de extra winst krijgen en geen ontsnappings weg voor een van beide partijen. Voor eventuele overproductie moeten beide partijen toch afspraken kunnen maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.