Home

Achtergrond

Aandeel alternatieve eieren stijgt

Het aandeel van eieren uit alternatieve huisvesting in de totale Nederland eierproductie steeg vorig jaar met 1,4 procentpunt naar 54,8 procent.

Die stijging gaat ten koste van de productie van kooi-eieren. Die maken 45,2 procent van de totale productie van eieren uit. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Het aandeel van kooi-eieren is de afgelopen jaren fors gedaald ten opzichte van alternatief geproduceerde eieren. In 1990 en 2000 lag dat aandeel nog op respectievelijk 90 en 77 procent. Zoals de voorstellen van de Europese Commissie nu zijn, komt er op 1 januari 2012 een verbod op legbatterijen in Europa. Het is de vraag of dat verbod er daadwerkelijk op die datum komt. Diverse Zuid- en Oost-Europese landen willen daarvoor een uitstel.

Van de alternatief geproduceerde eieren hadden scharreleieren in 2009 met 40,7 procent het grootste aandeel in de totale Nederlandse eierproductie. Vrije uitloop- ofwel Freiland-eieren hadden vorig jaar een aandeel van 11,9 procent en biologische eieren 2,2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.