Home

Achtergrond

90.000 hectare minder bieten nodig

De Europese Commissie weigert het exportquotum voor suiker te vergroten. Suiker Unie is hier teleurgesteld over.

Brussel hanteert gewoonlijk een exportquotum van 650.000 ton surplussuiker. In oktober vergrootte de Commissie dit naar 1,35 miljoen ton vanwege de hoge productie en krapte op de wereldmarkt. Meer mag de EU volgens de WTO-regels niet uitvoeren.

Als Brussel dit maximum overschrijdt, kunnen andere landen een zaak aanhangig maken bij de organisatie. Bovendien verwachten analisten dat de suikerproductie dit jaar groeit vanwege de hoge prijzen. Ook dat weerhoudt de Commissie om het exportquotum te vergroten.

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie, vindt dat laatste geen goed argument. ”Het is best mogelijk dat de suikerproductie in de toekomst stijgt. Maar nu is er krapte op de wereldmarkt, terwijl de EU veel suiker beschikbaar heeft.”

In 2003 leidde een verruiming van het quotum tot een conflict. ”De situatie is nu anders”, zegt Sikken. ”Toen waren de suikerprijzen in de EU hoger dan op de wereldmarkt. Nu is sprake van krapte op de wereldmarkt en hoge suikerprijzen.”

Het EU-suikerquotum bedraagt 13,3 miljoen. De Commissie verwacht dat 1 miljoen ton surplussuiker wordt doorgeschoven naar volgend quotumjaar. Daardoor is dit jaar zo’n 90.000 hectare minder bieten nodig. Nederlandse bietentelers betalen 5 euro per ton bieten voor de opslag van doorgeschoven surplussuiker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.