Home

Achtergrond

185.000 mensen konden geld niet kwijt

Ongeveer 185.000 mensen konden gisteren hun donatie aan giro 555 niet telefonisch kwijt tijdens de grote actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Ze kregen niemand aan de lijn, maar een bandje waarop zij hun telefoonnummer konden inspreken. Daarna zouden ze worden teruggebeld. Dat is gisteren echter niet meer gebeurd.

Volgens een woordvoerster van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gaat het weliswaar om 185.000 telefoontjes, maar daar kunnen dubbele bij zitten. Alle bellers krijgen alsnog een telefoontje van de SHO. Dat kan nog even duren, omdat de banden eerst moeten worden beluisterd. Dat gebeurt vrijdag nog. Degenen die een bericht hebben ingesproken, krijgen de komende dagen een telefoontjes van de SHO. De organisatie denkt vier dagen nodig te hebben om iedereen te bereiken. Vierhonderd mensen zetten zich aan deze taak.

In totaal werd er donderdag 850.000 keer gebeld naar de elf callcenters en de televisiestudio. De vijftienhonderd medewerkers en de 65 mensen in de studio, onder wie bekende Nederlanders, verwerkten ongeveer driehonderd gesprekken per minuut.

De regering heeft het geld dat tot en met donderdagavond laat op giro 555 binnenkwam, verdubbeld. De woordvoerster van de SHO zei vrijdag dat de misgelopen giften van donderdag niet onder deze regeling vallen. De hulporganisaties vinden het heel erg jammer dat zoveel mensen er niet door konden komen, wegens 'de overweldigende belangstelling'. Ook is het spijtig dat het bedrag niet worden verdubbeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.