Home

Achtergrond 366 x bekeken

Zuivel en suiker enige winnaars op lagere beurs

Van de 25 bedrijven in de AgD-index wonnen slechts vijf op weekbasis aan beurswaarde.

Dinsdag stortten veel beurzen in nadat bleek dat in de VS vorige maand 300.000 banen verloren zijn gegaan. Naast Südzucker, dat profiteerde van recordhoge prijzen voor suiker, boekten de zuivelbedrijven Bongrain, Nestlé, Danone en Kerry koerswinst.

De koers van het Franse kaasbedrijf Bongrain is ten opzichte van een week geleden 14,6 procent gestegen naar bijna 52 euro. De stijging volgde na de publicatie van de halfjaarcijfers. Het bedrijf zag in de eerste zes maanden van dit jaar weliswaar het bedrijfsresultaat dalen met bijna 10 procent, maar ten opzichte van de zes voorgaande maanden zijn de cijfers verbeterd. Bovendien claimt het bedrijf marktaandeel te hebben gewonnen.

Natixis Securities schroefde zijn verwachtingen voor het bedrijf op. Vraagteken blijft de Franse melkprijs, die volgens Pascal Breton tot 20 procent hoger ligt dan die van buitenlandse concurrenten, en door nieuwe protesten kunnen stijgen.

De grootste verliezers op de beurs zijn de leveranciers aan boeren, waarbij de daling het sterkst was bij de mechanisatieconcerns Agco, Case New Holland en John Deere. De agribusinessaandelen reageren op het nieuws dat Amerikaanse boereninkomsten in augustus fors zijn gedaald en zullen volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw over het hele jaar netto 38 procent lager uitkomen.

De prijzen voor sleutelgewassen als mais en soja kunnen volgens analisten fors dalen wanneer de verwachte topoogst doorzet. De weersverwachting voor september is positief. De drie mechanisatiebedrijven hebben een aardige stijging achter de rug waardoor investeerders eerder geneigd zijn nu te verkopen. Na de mechanisatie verwachten analisten dat de mindere boereninkomsten vooral voor kunstmestproducenten ongunstig uitpakt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.