Home

Achtergrond 205 x bekeken

Ziekenhuis werft orgaandonateurs

De Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) gaat alle patiënten bij het intakegesprek vragen of ze in het donorregister staan.

Als dit niet het geval is wordt gevraagd of de patiënt alsnog donor wil worden Op deze manier wil het ZGT een bijdrage leveren om het aantal orgaandonoren te verhogen. Het ziekenhuis in Hengelo begint eind dit jaar met de nieuwe procedure, later volgt ook het ziekenhuis in Almelo, aldus initiatiefnemer Bart Liebrand, voorzitter van de commissie orgaan- en weefseldonatie van het ZGT vrijdag.

Voor zover bekend is de ZGT volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen het eerste ziekenhuis dat "actief'' werft. Volgens Liebrand is het de hoogste tijd voor actie. "Ongeveer een op de vijf stelt na het overlijden organen en weefsel beschikbaar. Dat is volstrekt ontoereikend. In de nieuwe procedure wordt ook gevraagd of iemand gereanimeerd wil worden. Door een duidelijk 'ja' of 'nee' te laten horen creëer je duidelijkheid. Daar zijn ook de nabestaanden bij gebaat. Als na het overlijden de procedure voor orgaandonatie ter sprake komt is dit nu nog vaak een te emotioneel onderwerp. Als daar duidelijke afspraken over zijn gemaakt is dat minder belastend'', aldus Liebrand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.