Home

Achtergrond

ZON: streven naar brede paprikabundeling

Bundelingsinitiatieven voor paprika moeten een wezenlijk deel van het aanbod samenbrengen.

ZON fruit & vegetables-directeur Frans van Dijck reageert daarmee op het mogelijk niet volledig deelnemen van Greenery-telers aan de samenwerkingsplannen.

Vijf telersverenigingen: Fresq, Best Growers Benelux, ZON, The Greenery en Tradition hebben een voorlopig plan voorgelegd aan het Productschap Tuinbouw (PT) voor een verkoopsamenwerking voor paprika in een associatie van producentenorganisaties (APO). De vijf partijen vertegenwoordigen circa 80 procent van het paprika-aanbod. In de plannen is uitgegaan van deelname van alle telers van de verenigingen, maar The Greenery bevestigde recent dat het een deel van de telers buiten de plannen wil houden.

Van Dijck noemt het vooralsnog een gerucht, maar onderstreept dat gestreefd moet worden naar een zo volledig mogelijke deelname. Het voornemen verrast Van Dijck, die de gesprekken namens ZON voerde. "Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat een groep telers niet als één groep instapt. Misschien kan het formeel wel, maar als je het in één huis al niet bij elkaar houdt, wat is dan de functie van een APO?"

Volgens Van Dijck heeft het geen zin vooruit te lopen op iets wat volgens hem alleen een gerucht is. Toch kan het voornemen consequenties hebben voor de plannen voor samenwerking. "Als de helft van de telers mee zou doen, ontstaat uiteraard een nieuwe situatie. We hebben immers altijd gezegd dat een wezenlijk deel van het aanbod bij elkaar gebracht moet worden, absoluut veel meer dan de helft."

Eerder riep Thijs Jasperse, voorzitter van telerscollectief P8 (paprika) en K8 (komkommer) The Greenery op de leden vrij te laten voor een landelijke bundeling, zoals nu gepland bij paprika. The Greenery heeft de aanvraag voor een APO (associatie voor producentenorganisatie) in juli ondertekend, stelde hij. The Greenery wil telers in een nieuw commercieel model aan het handelshuis verbinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.