Home

Achtergrond 2 reacties

Witloftelers vrezen ramp na uitsluiting middel

Witloftrekkers en pennentelers vrezen voor enorme productieuitval omdat zij niet over een middel tegen schimmelziekte sclerotinia kunnen beschikken.

Het enige middel tegen de ziekte dat tot juni dit jaar was toegelaten, mag niet meer worden gebruikt. Pennentelers beginnen vanaf 1 oktober met het rooien van de witlofpennen. Voordat de pennen worden ingeschuurd, worden ze doorgaans behandeld met het middel Rovral om de schimmelziekte sclerotinia te bestrijden. Onbehandeld is het risico groot op aantasting en grote productie-uitval stellen telers.

Witloftrekkers voorzien een ramp. "Zonder dit middel is de witloftrek net Russisch roulette. Het risico op productieuitval is enorm", zegt een teler die graag anoniem wil blijven. "We hebben geen alternatief middel dus ik zie me genoodzaakt het tóch te gebruiken. Ik kan mijn bedrijf niet kapot laten gaan."

LTO heeft daarom bij het ministerie van LNV gevraagd om per 5 oktober een regeling treffen die tijdelijke toelating van het middel mogelijk maakt. De onrust onder telers is groot. Tegelijk bestaat er veel onduidelijkheid over het 'plots' verdwijnen van het middel dat al jaren wordt toegepast in witlof. In 2008 verdween de toepassing van het middel in witlof van het etiket.

Toelatinghouder van het middel, BASF, had voor een verlengingsaanvraag het dossier voor witlof niet compleet en beloofde het toelatingscollege Ctgb het dossier na te sturen. BASF diende echter wel een verlengingsaanvraag in voor de toepassing van andere teelten. Zodoende is Rovral voor de komende tien jaar toegelaten, maar met uitzondering van witlof.

Vorige week sprak het Ctgb zich alsnog uit over het witlofdossier. Het college stelde BASF aanvullende vragen waardoor definitieve toelating vertraging oploopt. Met de rooiperiode voor de deur vragen pennentelers zich af wanneer het middel alsnog beschikbaar komt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Het zoveelste bewijs dat het Pats-Boembeleid bij LNV niet deugd. Maar ja, de ambtenaren hebben in deze dictatuur het laatste woord.

 • no-profile-image

  alberto van't schip.

  Hallo,We telen nogal wat zonnenbloemen en
  daar kwam soms sclerotinia in, speciaal het 2'de jaar.Nu krygen ze met de watergift compost-thé mee en nergens meer last van.
  De compost maken we zelf van de mest van onze schapen en die verryken we met EM. die by Agriton in Noordwolde te koop is.
  De micro-organismen verryken de weerstand van de bodem enorm.Mischien de pennen afspuiten met compost-thé net voordat ze afgedekt worden??

Of registreer je om te kunnen reageren.