Home

Achtergrond 1370 x bekeken

Wintertarwe inzaaien ondanks droogte

Ondanks de droogte zaait akkerbouwer Henk Kloosterboer uit het Groningse Westerlee toch wintertarwe in.

"Ik heb nog meer werkzaamheden, dus uitstellen kan niet", vertelt hij. "Maar we hebben wel binnen een paar dagen regen nodig, anders zinkt het niet." Kloosterboer zaait nu 40 hectare in. Als de suikerbieten en de aardappelen van het land zijn, volgt nog 100 hectare. Foto Koos van de Spek

Onderzoeker Scott Berry van het Australische onderzoekscentrum voor plantenwetenschappen legt een blad op een infrarood gasanalyse-apparaat. Het Australische instituut bestudeert hoe de genen de functies in de plant besturen. Het Australische lab behoort tot de meest geavanceerde van de wereld. Foto ANP

Akkerbouwer Onno Jan Struif Bontkes uit het Groningse Midwolda bereidt zijn akker voor op het inzaaien van wintertarwe. Het werk verloopt voorspoedig. Het gaat aardig goed, zegt Struif Bontkes die afgelopen zomer pootaardappelen teelde op het 8 hectare tellende perceel. De akkerbouwer is inmiddels begonnen met het inzaaien van wintertarwe. "Het is nog wel een beetje vroeg. Ik hoop dat het weer meewerkt en het graan er niet weer uitregent", zegt Struif Bontkes. Foto Koos van der Spek

Bezoekers van de open dag van KI Kampen beoordelen vee in de stal van de familie Schrijver in het Gelderse Terwolde. De echte veebeoordelingswedstrijd vond buiten plaats, maar bezoekers namen de gelegenheid te baat om ook een kijkje in de stal te nemen van topfokker Schrijver. Herman en Ria Schrijver zijn vooral bekend van de Sabina-koefamilie en stier Taco. De wedstrijd was georganiseerd door de Jongeren Veeteelt Commissie (JVC) Gelderland, in samenwerking met KI Kampen en veevoercoöperatie ForFarmers. Foto Hans van de Vlekkert

Teeltbedrijf de President van Jan Geertzema uit het Zeeuwse Burgh-Haamstede dorst bruine bonen. Vandaag stopte de teler eerder met dorsen vanwege het scherpe weer. De bonen springen dan al uit de peul, waardoor de uitval te groot is. De teler heeft het gewas voor het eerst gezet, uit nood. De teelt van teunisbloemen mislukte eerder dit jaar als gevolg van droogte. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.