Home

Achtergrond 213 x bekeken

Weghalen pijn is te mooi om waar te zijn

Franck Meijboom plaatst kanttekeningen bij het uitschakelen van pijnprikkels bij genetisch veranderde dieren in de intensieve veehouderij. Hij wijst op meer welzijnsproblemen.

In een recent artikel in Neuroethics betoogt de Amerikaanse filosoof Adam Shriver dat genetische modificatie de toekomst is voor de intensieve veehouderij. In zijn ogen is welzijn het probleem van de intensieve vleesproductie en hebben wij een plicht om dat leed te voorkomen. Genetische modificatie zou hier een bijdrage kunnen leveren.

Door genen, die verbonden zijn met het ervaren van pijn uit te schakelen, zou het probleem van onnodig lijden kunnen worden aangepakt. Vleesproductie zou daarmee ethisch beter te verdedigen zijn en maatschappelijk beter geaccepteerd worden. Iedereen tevreden!

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Dat is het ook. Shriver erkent dat een aantal vraagstukken blijft, zoals de vraag naar de bereidheid van consumenten om genetisch gemodificeerde dieren te eten. De meest wezenlijke problemen liggen echter op een ander vlak.

Niemand zal tegen het verminderen van onnodig leed zijn, maar dit voorstel kan juist tot welzijnsproblemen leiden. De ervaring van pijn is niet prettig, maar wel functioneel. Het vertelt iets over de gezondheid van het dier. Hierdoor hebben pijnvrije dieren niet direct een beter welzijn. Het voorstel legt een grotere verantwoordelijkheid bij de mens om de gezondheid van individuele dieren te controleren. De vraag is of die extra zorg haalbaar is. En als dat haalbaar is of je met die extra inzet niet nu al veel van de welzijnsproblemen kunt aanpakken. Daarnaast staat de vleesproductie niet enkel ter discussie vanwege welzijnsproblemen. Het gaat ook om de vraag of de omgang met de dieren te verenigen is met een respect voor de intrinsieke waarde van het dier.

Nu al wordt er vaak op gewezen dat het dier te veel wordt gezien als een 'ding' en dat het respect ontbreekt. Aan dat bezwaar gaat de oplossing van het 'uitzetten' van pijnreceptoren voorbij. Sterker nog, door het dier verder te veranderen, wordt het vraagstuk alleen maar groter.

Kortom, ook met pijnvrije dieren blijft intensieve vleesproductie een gevoelig thema.

Franck Meijboom is als onderzoekscoördinator en als docent verbonden aan het Ethiek Instituut en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.