Home

Achtergrond 163 x bekeken

Weer Nederlandse militair gesneuveld in Uruzgan

Voor de tweede achtereenvolgende dag is een Nederlandse militair in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen.

Drie andere militairen en een Afghaanse tolk raakten gewond. Dat heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandagavond bekendgemaakt.

De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen van de genie in Wezep kwam rond twee uur lokale tijd om het leven door een aanslag met een geimproviseerde bom. Dit gebeurde in de omgeving van de vooruitgeschoven militaire post Tabar in het Deh Reshangebied, ongeveer 9 kilometer ten noordwesten van de militaire basis Kamp Holland. Van zijn drie gewonde collega's en de tolk is de toestand stabiel. Het gaat om een 19- en een 24-jarige korporaal en een 30-jarige sergeant der eerste klasse. Leijsen en zijn collega's waren als leden van een trainingseenheid bezig met de begeleiding van het Afghaanse leger tijdens een operatie.

Leijsen is de tweede Nederlandse militair die in iets meer dan een etmaal sneuvelt in de Afghaanse provincie. Zondag sneuvelde de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van het korps commandotroepen uit Roosendaal. Dit gebeurde tijdens een vuurgevecht met vijandige troepen in de omgeving van Deh Rawod. Van de Rijdt maakte deel uit van de speciale eenheid Task Force 55.

Generaal Van Uhm betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van Mark en de familie en relaties van de gewonden. Hij sprak nogmaals de hoop uit dat de Nederlandse bevolking als "één blok achter onze militairen en hun thuisfront blijft staan en de militairen steunt in hun moeilijke werk''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.