Home

Achtergrond 225 x bekeken

Water nadert laagste stand

Het waterpeil in de Nederlandse rivieren zal de komende dagen nog iets verder zakken en zich dan stabiliseren.

Dat stelt Rijkswaterstaat in een bericht aan waterbeheerders. De miezerige regenval draagt woensdag niet bij aan verhoging van het peil, aldus een woordvoerster.

De waterafvoer in de Rijn bij Lobith zal op de laagste stand 900 kubieke meter per seconde bedragen. Rijkswaterstaat baseert zich daarbij op de verwachte regenval en op de aanvoer van water vanuit Duitsland. In deze tijd van het jaar is 1650 kubieke meter per seconde bij Lobith normaal.

Ook de Maas staat lager dan normaal. Voorbij Luik stroomt de rivier met 50 kubieke meter per seconde Nederland binnen. Dat zal ook de komende weken zo blijven, aldus Rijkswaterstaat.

De natuur in gebieden langs de rivieren lijdt niet onder de droogte en de lage waterstanden, zei een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "De natuur is veerkrachtig. De afwisseling tussen hoog- en laagwater is zelfs goed voor fauna en flora.'' Op dit moment bivakkeren bijvoorbeeld veel wulpen langs de rivieren. "Die kunnen nu gemakkelijk aan voedsel komen waar ze anders niet bij kunnen, zoals wormen en rivierslakken.'' Doordat het water laag staat, hebben deze steltlopers ook goede slaapplaatsen, aldus de woordvoerder.

Staatsbosbeheer beheert een groot aantal natuurgebieden in het Nederlandse rivierengebied.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.