Home

Achtergrond 3 reacties

Waalse veehouders rijden massaal melk uit in Ciney

Boeren in Wallonië deden massaal mee aan de actie in Ciney.

Het plan was om 3 miljoen liter melk uit te rijden. Dat werd aanzienlijk meer. Foto ANP

Medewerkers van bieteninstituut IRS beoordelen suikerbieten die met vier verschillende afstellingen van de rooimachine zijn gerooid. Op het erf van proefboerderij PPO Vredepeel liggen de bieten klaar om te worden bekeken op de praktijkdag suikerbieten die vandaag wordt gehouden. "Het is belangrijk dat de hele biet wordt gerooid", legt IRS-woordvoerder Jurgen Maassen uit. "De machinist van de machine moet per perceel de juiste afstelling vinden. Dit kan flink schelen in de tonnages en dus financiële opbrengst." Foto Ge Hirdes

Op het fruitteeltbedrijf van Agnès en Joseph Duyck in de Franse plaats Vaux-Sur-Aure zorgt een loonwerker voor de productie van Calvados, een sterke drank. De loonwerker gaat met zijn mobiele machine langs verschillende fruitbedrijven in de omgeving om Calvados te stoken. Voor de productie van 50 liter sap is, volgens Joseph Duyck, minimaal 100 kilo appels nodig. Na twee keer distilleren ontstaat sap met een alcoholpercentage van ongeveer 60 procent. Om het als sterke drank (Calvados) te kunnen verkopen is verdunnen tot zo’n 40 procent alcohol noodzakelijk. Foto Clement Mol

Actievoerders van de DDB op een parkeerplaats langs de A12. Zij reden gezamenlijk naar Duitsland om hun collega’s daar te steunen. Foto Jan Willem Veldman

Ruim dertig chauffeurs van bietenrooiers waren bij de training die Cumela en bietenintituut IRS vandaag organiseerden op proefboerderij Vredepeel in het Limburgse Vredepeel. "Het is de eerste keer dat deze training wordt gehouden", zegt Jurgen Maassen van het IRS. "Aanleiding zijn de veranderde kopvoorschriften. We bespreken hoe de ideale gerooide biet eruit ziet en machinisten leren van elkaar hoe ze de machine het beste kunnen instellen. Vooral dat laatste is belangrijk. Zo komen we tot een beter rendement." Foto Ge Hirdes

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  jammer dat dit weer leidt tot negatieve publiciteit.
  Het is natuurlijk van de zotte om voedingsmiddelen zomaar te dumpen. Probeer dan een creatieve actie te verzinnen.

 • no-profile-image

  Jac

  welk probleem onder de aandacht brengen melkveehouder uit Friesland? Dat de melkprijs laag is op dit moment? ja en dan? Het is erg zuur natuurlijk om onder de kostprijs te produceren maar dat kan gebeuren in een vrije markt dus waarom al die acties?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Melkveehouder uit Oosten, hier raakt u de kern van de zaak!
  U keurt, net zoals mij het dumpen van voedingsmiddelen af maar waarschijnlijk laat u uw eerlijke melk waar hard voor gewerkt is ook voor een DUMPprijs ophalen...en dat al maanden lang. Ik heb zelf de knop omgezet, lang dacht ik dat dumpen van voedingsmiddelen onjuist was. Dit is echter een van de weinige manieren om het grote probleem in de sector, onder de aandacht te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.