Home

Achtergrond 278 x bekeken

WUR werkt aan database voor aardappelsector

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) werkt aan een ontologiesysteem voor de aardappelsector.

Hierbij worden alle gegevens uit de diverse schakels in de aardappelketen aan elkaar gekoppeld. Het levert betere informatie op en het bespaart veel administratie.

De teler verzamelt veel informatie, zei onderzoeker Anton Haverkort van Plant Research International (PRI-WUR) vandaag op Potato Europe in Emmeloord. "Zoals gegevens over grondsoort, meststoffen en gewasbescherming, aardappelrassen en bewaring. Deze informatie is ook van belang voor bijvoorbeeld de verwerker, de certificeringsinstelling, de adviseur of de overheid. WUR werkt aan een systeem waarbij alle informatie in één database komt waar verschillende partijen toegang toe kunnen krijgen. De teler bepaalt welke partij welke informatie kan inzien."

De teler kan ook bijvoorbeeld zijn energieverbruik, meststoffengebruik of opbrengst vergelijken met het gemiddelde, zegt Haverkort. "Dan kan hij zien waar hij zijn bedrijfsvoering kan verbeteren." Het ontologieproject loopt tot volgend jaar. Haverkort: "Dan is het budget op. Het is aan de overheid of het bedrijfsleven om te bepalen of dit verder uitgewerkt moet worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.