Home

Achtergrond

WTO ziet nieuw wereldhandelsakkoord in 2010

Leden van de Wereldhandelsorganisatie WTO willen in 2010 een nieuw handelsakkoord sluiten.

Dat heeft landbouwonderhandelaar David Walker bekendgemaakt. Met een akkoord zou een einde komen aan negen moeizame jaren van onderhandeling.

Twee weken geleden kwamen de grote handelsblokken voor een informeel overleg bijeen in de Indiase hoofdstad New Delhi. De partijen benadrukten nieuw vertrouwen te willen vinden en niet te onderhandelen. Wel werd op de bijeenkomst besloten op het terrein van de landbouw voorstellen voor te bereiden.

Het grootste breekpunt was vorig jaar de steun voor de landbouw. India wil de eigen markt minder ver openstellen dan dat de Verenigde Staten accepteert. Ontwikkelingslanden op hun beurt bekritiseren de Verenigde Staten omdat het katoentelers openlijk en met veel geld ondersteunt.

Op de agenda staan nu een serie ontmoetingen tussen handelsvertegenwoordigers in oktober, november en december. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, Ron Kirk, heeft aangegeven voor die tijd direct met India te willen overleggen.

Critici vrezen dat president Barack Obama veel minder voor open handel is dan zijn voorganger George Bush. Mogelijk wordt een deel van de concessies die eerder zijn gedaan dan ook teruggedraaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.