Home

Achtergrond 213 x bekeken

Vrijstelling landbouw: 285 miljoen euro

Er is geen reden de landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting te wijzigen of af te schaffen. Dat zegt het kabinet in de Miljoenennota 2010.

De landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting levert boeren en tuinders volgend jaar 285 miljoen euro op. Het kabinet vindt dat de vrijstelling van groot belang is bij de financiering van bedrijfsopvolging, bedrijfsverplaatsing, bedrijfsbeëindiging en voor de oudedagsvoorziening. Afschaffing heeft niet te voorziene effeten op de grondprijs en de grondmobiliteit De vrijstelling is ooit ingevoerd om de ongelijke behandeling van de grondeigenaar en de pachter te compenseren. Die achterliggende reden heeft inmiddels aan belang ingeboet, zegt het kabinet.

In totaal geeft het ministerie in 2010 bijna drie miljard euro uit voor de verlaging van de lastendruk van ondernemers. Meer dan eenderde daarvan wordt uitgetrokken voor de zelfstandigenaftrek (1188 miljoen). Volgens de ramingen van Financiën nemen de uitgaven aan landbouwvrijstelling in de komende jaren af tot 268 miljoen euro in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.