Home

Achtergrond 358 x bekeken 5 reacties

Vrees voor onbekende ziekte bij Europese biggen

Zeugenhouders uit verschillende Europese landen maken zich zorgen over onbekende ziekteverschijnselen bij jonge biggen.

Op een varkensgezondheidssymposium in Kopenhagen bleek dat zowel Deense als Franse varkenshouders last hebben van diarree bij de jonge biggen zonder dat hier een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. De sector vreest een nieuwe ziekte, die vooral ongespeende biggen treft.

Veeartsen krijgen meldingen binnen van uitvalspercentages tot 40 procent voor het spenen na vergelijkbare verschijnselen als bij PRRS of Circo-besmettingen. In de Franse regio Bretagne is 15 tot 20 procent van de bedrijven getroffen, volgens de meldingen vooral de bovengemiddelde bedrijven.

Varkenshouders en veeartsen hebben nog geen oorzaak kunnen aanwijzen of een effectieve behandeling gevonden voor de ziekte. Als mogelijke oorzaken wordt behalve aan bacteriën of virussen wel gedacht aan voeding, een te hoge productiviteit of overmatig antibioticagebruik. Hier is vooralsnog echter nog geen onderbouwing voor.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g.alg

  econoom, je bent geen echte econoom. Had je maar een eerlijke prijs moeten betalen zonder steeds maar op het voedsel te moeten beknibbelen. Niet de boer is de schuldige maar jij, jammer de consument speelt nog zijn onschuld. Hoe goedkoper hoe mooier????

 • no-profile-image

  verotte landbouw politiek

  econoom mag dan geen econoom zijn maar heeft wel groot gelijk

 • no-profile-image

  varken

  Heel de sector gaat naar de malle moeren, waarom er is geen geld om te investeren in goede maatregelen tegen dierziekten. Er rest alleen de antibioticaspuit. Het is wacht tot de bom barst.

 • no-profile-image

  econoom

  Het gaat een keer fout met de landbouw- slavernij. Steeds meer en meer en meer tot de bom ontploft

 • no-profile-image

  landman

  Maar weer diermeel in het varkensvoer?
  Lees ook de weblog "Dweilen met de kraan open " van Wien van den Brink op de website van het AGD.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.