Home

Achtergrond 2 reacties

Vrees voor meer administratie bij uienexport naar Rusland

De uiensector vreest dat de strengere Russische importeisen leiden tot meer administratie.

Rusland is een belangrijke afnemer van Nederlandse uien. Rusland wil dat vanaf 1 oktober importuien zijn onderzocht op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Dat moet worden vastgelegd in een document met daarop de uitslagen van de analyses door een laboratorium.

De uiensector gaat hierover praten met de ministeries van Landbouw en Buitenlandse Zaken, zegt voorzitter Huib Eversdijk van de Stichting Afzetbevordering Ui. "We willen vooral de administratieve lasten beperken. De marges zijn klein. De uiensector kan zich geen kostenstijging veroorloven."

Directeur Jaap Wiskerke van uienverwerker Wiskerke Onions verwacht dat de gevolgen meevallen. "Andere landen stellen ook eisen aan residuen. Dat zijn we gewend. Russische afnemers kunnen in onze computer alle gegevens bekijken. De nieuwe eis is een gevolg van leveranciers die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit. Maar Rusland wil zo ook de eigen markt beschermen."

Welke eisen Rusland gaat stellen aan de aardappelimport is nog onduidelijk. Directeur Bas Rijk van aardappelhandel Verhagen ziet een voordeel in strengere eisen. "Die drukken slechte leveranciers van de markt. Als residueonderzoek nodig is, is het te hopen dat de laboratoria voldoende capaciteit hebben, vooral in de maanden als de export groot is."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Joop

    Indien de goede telers welke allles voor elkaar hebben en waar met een gerust hart monsters mogen worden genomen dan ook niet gemengd worden met de rommelaars. Heren verpakkers daar ligt voor jullie een taak en niet alles in verzamelcellen door elkaar smijten.

  • no-profile-image

    Leen

    Eerst certificeren volgens VV-norm, dan kosten maken aan global-g(r)ap en of dat niet genoeg is, nu residu-onderzoek. 't Is net of we er belang bij hebben om onveilig voedsel in de markt te zetten. Heren "slechte leveranciers", ik heb hier een boxje zeer integere, met zorg geteelde uien te koop ZONDER begeleidende schijnveiligheid. Alle onderzoek is toegestaan, uiteraard op eigen kosten. Prijs n.o.t.k.

Of registreer je om te kunnen reageren.